+ Meer informatie

Voorvaderen

1 minuut leestijd

Uit de nalatenschap van Nederlandse kapers is weinig bewaard gebleven. Een van de weinige persoonlijke bezittingen, een brilletje, raakte zoek in een depot van het Rijksmuseum. Er bestonden wel geschilderde portretten van kapers en afbeeldingen van hun schepen en acties, maar veel daarvan is waarschijnlijk zo'n honderd jaar geleden verloren gegaan. Kapers werden toen vaak gelijk gesteld aan bandeloze piraten. Families van goede zeden waren niet zo gesteld op herinneringen aan dergelijke voorvaderen.

Het stedelijk museum in Vlissingen heeft een overzicht samengesteld van de Nederlandse kaapvaart en piraterij. "Kapers op de kust" is een sobere collectie van vooral erepenningen, tekeningen, archiefstukken en voorwerpen. De tentoonstelling is tot 22 september te zien in Vlissingen en vanaf 5 oktober tot 5 januari 1992 in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het gelijknamige boek van E. van der Oest en dr. R. B. Prud'homme van Reine is uitgegeven door ADZ in Vlissingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.