+ Meer informatie

Spannend congres (1)

2 minuten leestijd

GENEVE/ROTTERDAM — De olieministers van de dertien in de OPEC verenigde olieproducerende landen gaan maandag in het Zwitserse Geneve proberen tijdens de zestigste ministersconferentie van de organisatie orde te scheppen in de prijzenchaos op de wereldoliemarkt. In feite is de inzet van deze, zowel in de producerende als de consumerende olielanden met veel spanning tegemoetgeziene bijeenkomst, een plan van het machtigste olieproducerende land Saoedi-Arabië om tot uniforme prijsafspraken te komen. Het probleem is echter dat Saoedi-Arabië onder aanvoering van zijn olieminister Sheik Jamani een prijs wil overeenkomen die in ieder geval ruim ligt onder het niveau van de 41 dollar per vat van 159 liter die de „prijshaviken" binnen de organisatie onder aanvoering van Libië voor

en communistische terroristen. Zij klaagden over de omvangrijke corruptie onder de ambtenaren en de politie, het verval van de moraal. Zij waarschuwden voor de consequenties van de verslechterde economische en financiële toestand, de dalende export, de snel stijgende prijzen die nu al een inflatie van 30 procent tot gevolg heeft. Toch is het Prem en zijn generaals gelukt de staatsgreep neer te slaan. De regering Prem is officieel weer aan de macht, maar in plaats van een overwinningsstemming heerst radeloosheid, verwarring en onzekerheid. Geregeerd wordt er volgens een hoge ambtenaar maar voor maximaal 20 procent. -mi htm olie van inderdaad superieure kwaliteit vragen. Uit verklaringen die Jamani de afgelopen weken in New York en Madrid heeft afgelegd blijkt dat Saoedi-Arabië denkt aan een prijsverlaging van ongeveer vijftien procent van de duurste olie. Er zou dan een officiële OPEC prijs ontstaan van rond de 34 doUar per vat, al of niet aangevuld met kwaliteitstoeslagen. Die 34 dollar zou ruim beneden de „officiële" OPEC bodemprijs^ van 36 dollar liggen, zoals die' eind vorig jaar in Bali tussen de olieministers was overeengekomen.

Hoewel men in het Westen het zoeken naar en het oppompen van ruwe olie na de laatste oliecrises met kracht en niet zonder enig succes ter hand heeft genomen is men daar nog uitermate afhankelijk van OPEC-olie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.