+ Meer informatie

Gemeentehuis Rijssen komt toch in centrum

Steun Gemeentebelang geeft plan raadsmeerderheid

2 minuten leestijd

RIJSSEN - Door toedoen van Gemeentebelang komt het nieuwe gemeentehuis van Rijssen-Holten niet bij het NS-station maar in het Rijssense stadshart.

Gisteravond maakte Gemeentebelang (GB) bekend dat de fractie de knoop heeft doorgehakt en toch gekozen heeft voor de centrumlocatie "ondanks dat dit 3,5 miljoen euro duurder zal zijn."

Binnen de Rijssense gemeenteraad heeft de centrumlocatie van het nieuw te bouwen gemeentehuis lange tijd aan een zijden draadje gehangen. Behalve CDA-wethouder W. Stegeman waren de andere collegeleden voorstander van een nieuw gemeentehuis op de huidige locatie.

In de gemeenteraad kozen SGP en ChristenUnie voor de centrumlocatie, maar het CDA wilde het nieuwe gemeentehuis liever bij het NS-station, terwijl de PvdA de bouw wilde uitstellen en Gemeentebelang verdeeld was. GB-wethouder W. ter Schure ging met de collegemeerderheid mee, maar zijn fractiegenoten E. van Schooten en A. Hofhuis waren in eerste instantie meer geporteerd van de stationslocatie. De definitieve locatie van het gemeentehuis was daardoor afhankelijk van Gemeentebelang.

Gemeentebelang zegt dat bij de keus "de invulling van het centrum voor de eerste dertig tot veertig jaar" nadrukkelijk heeft meegespeeld. De doorslag heeft gegeven dat de invulling van het centrum op korte termijn duurder is, maar dat er wel een afgebakend financieel plaatje voor is. Gemeentebelang geeft ook gehoor aan de wensen van winkeliersvereniging Habi, die niet meer winkels in Rijssen wil. "Volgens ons is het niet gewenst dat op de plaats van het huidige stadhuis nóg een winkelgalerij ontstaat. Wij denken dat het renoveren van het centrum op den duur veel goedkoper zal zijn dan wanneer nu het gemeentehuis uit het centrum verdwijnt. De invulling van de stationslocatie kan heel goed in fasen uitgevoerd worden. Voor een nieuw gemeentehuis in het centrum zal de vergunning sneller afkomen, zodat het nieuwe gemeentehuis er ook eerder staat."

GB heeft de bezwaren van de hervormde zelfstandige deelgemeente Open Hof ter harte genomen. De Open Hof-kerk dreigde in het niet te vallen naast de gemeentekolos bij het station. De bouw van een nieuw gemeentehuis in het centrum wil, volgens GB, nog niet zeggen dat het huidige postkantoor en kunsthandel Het Bunne daar per se voor nodig zijn. "Er zijn immer heel goede alternatieven in het centrum", aldus Gemeentebelang.

De gemeenteraad vergadert vrijdag vanaf halftien over de begroting voor volgend jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.