+ Meer informatie

Rapport Cromstrijen over steekpenningen

Onderzoek weerlegt geruchten

2 minuten leestijd

CROMSTRIJEN - De raadsleden D. Schop (die op persoonlijke titel in de raad zit) en G. ïerdu (SGP) zijn in de raadsvergadering van gisteravond fel van leer getrokken tegen de wethouders en burgemeester E. W. H. Broekhuis In verband met een rapport. De aanleiding voor het opstellen van het rapport was een beschuldiging van Schop dat hij het college verdacht steekpenningen te hebben aangenomen.

Eind juni besloot de raad een nieuwe grasmaaier te kopen. Daar vooral Schop en Terdu moeite doen om juist de middenstanders uit Cromstrijen of uit de regio Hoeksche Waard de gelegenheid te geven dergelijke aankopen van de gemeente te kunnen leveren, stuit het hen tegen de borst dat B en W plaatselijke of regionale bedrijven niet uitnodigt prijsopgave te doen. Dit was ook met de grasmaaier het geval.

Het raadslid Schop had zich hier zo boos over gemaakt dat hij nu het college ervan verdacht dat het steekpenningen zou hebben gekregen door deze machine bij een bepaalde leverancier te bestellen.

Burgemeester Broekhuis, door deze aantijging zeer gegriefd, stelde naar de aankoop van deze machine een diepgaand onderzoek in. Uit niets was gebleken dat wie dan ook enige steekpenning zou hebben ontvangen. Wel geeft het college in het rapport toe, dat bij herhaling tijdens voorbereidingen voor de aankoop van bepaalde zaken onzorgvuldigheden zijn aangetoond. Verder waren in de besluitvormende fase onzorgvuldigheden de schuld van een onjuiste beeldvorming over de gang van zaken.

Daar in het rapport de beschuldigende vinger telkens naar Schop wees, eiste hij dat het woord beschuldiging teruggenomen zou worden en dat de burgemeester de ambtenaar, die van Schop in het rapport lelijke dingen had gezegd, de juiste toedracht van de zaak wilde uitleggen .

Geruchten

Aan beide eisen van Schop gaf Broekhuis niet toe. Hij meende dat de beschuldiging te ernstig was omdat op de een of andere wijze de suggestie was gewekt dat er steekpenningen in het geding waren. Broekhuis: „Waren het feiten, dan kun je er mee uit de voeten, maar het zijn alleen geruchten en dat is een kwalijke zaak. Zoiets mag niet blijven bestaan. Ik heb de verantwoording hier klaarheid in te brengen. Vandaar deze opheldering in de vorm van een vertrouwelijk rapport".

Terdu vond het tijdverspilling dat raadsleden gedwongen worden hun tijd met dit soort zaken bezig te zijn. Hij vroeg zich dan ook af of hij, al in het rapport lezend, met een kleuterschool te doen had dan wel met een gemeenteraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.