+ Meer informatie

Nieuwelingen

2 minuten leestijd

Na tientallen jaren sociaal-democratische overheersing -de partij was van de afgelopen 58 jaar er 52 aan het bewindschijnen de Zweden zelfbewust genoeg te zijn om de hand van hun politieke voogd los te laten. Ze kiezen voor nieuwe politieke krachten, die tot dusver nog niet in de Rijksdag, het Zweedse parlement, vertegenwoordigd waren.

Politicologen voorzeggen sensationele verkiezingsresultaten voor de Christendemocratische Gemeenschapspartij en de Nieuwe Democratie. Met populistische parolen tegen het establishment vinden de Nieuwe Democraten onverwacht veel gehoor. Een bizar duo staat aan het hoofd van deze partij: lan Melcher Wachtmeister, de nakomeling van een van Zwedens oudste adellijke families, en Bert Karlsson, de stichter van een pretpark. „De graaf en zijn dienaar", wordt het tweetal in de Zweedse dagbladen steevast genoemd.

De christen-democraten daarentegen gaan rustig te werk en zijn daarbij zeker niet minder succesvol. Met hun pleidooien voor de instandhouding van traditionele, christelijke waarden als het gezin, het huwelijk en respect voor het leven weten ze veel kiezers voor zich te winnen. Het charisma van de sympathieke partijvoorzitter, Alf Svensson, draagt daar in niet onbelangrijke mate aan bij. „De mensen willen iets nieuws proberen, ze willen verandering", verklaart Hans Bergström, parlementair redacteur van het Zweedse dagblad Dagens Nyheter, de stemmingsverandering in zijn land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.