+ Meer informatie

Brokx in de bres voor kamerbewoners

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Brokx van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening wil een wijziging van de huurprijzenwet woonruimte die het mogelijk maakt dat ook de huurders van kamers, onvrije etages en dergelijke worden beschermd tegen te hoge huren. Daartoe heeft hij de raad voor de volkshuisvesting (RAVO) een advies gevraagd.

Het ministerie van Volkshuisvesting heeft dit bekend gemaakt. De staatssecretaris wil een nieuwe regeling die zowel voor zelfstandige woningen als voor kamers en dergelijke kan gaan gelden. Die regeling houdt in-dat de nieuwe huurder binnen de eerste drie maanden na de ingangsdatum van de huur aan de huurcommissie een uitspraak over de redelijkheid van de overeengekomen huurprijs kan vragen. De uitspraak van de commissie zou op de eerste dag van de huur in moeten gaan.

Mranenteel worden dergelijke huurders beschermd door een zogenaamde meldingsplicht voor de verhuurder. Deze moet, als hij bij het leegkomen van een woning de huur met meer dan het trendmatig percentage verhoogt, dit melden bij de huurcommissie. Deze bepaalt dan of de huurprijs redelijk is of niet.

Volgens Brokx kleeft aan de huidige regeling een aantal bezwaren. Zo geldt de meldingsplicht niet wanneer met de nieuwe huurder dezelfde huurprijs wordt overeengekomen die voor de vorige huurder gold, zelfs als deze een onredelijk hoge huur betaalde.

Ook heeft de staatssecretaris aan de Ravo advies gevraagd over de eventuele invoering van een verplichte huurharmonisatie-ineens bij het leegkomen van een woning. Door zo'n verplichting zouden te lage huren bij wisseling van huurder in één keer kunnen worden opgetrokken tot een huurniveau, dat in verhouding tot de viroonkwaliteit minimaal redelijk is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.