+ Meer informatie

"Onderwijsinspectie bij godsdienstlessen"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat de onderwijsinspectie godsdienstlessen op islamitische en christelijke scholen onderzoekt op mogelijke haatzaaiende elementen die de integratie van leerlingen in de Nederlandse samenleving belemmeren.

Deze week zal het GroenLinks-kamerlid Azough een voorstel hiertoe indienen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Alle niet-christelijke fracties steunen het plan.

Aanleiding tot het verzoek is een rapport van de onderwijsinspectie over islamitische scholen anderhalve week geleden.

Daaruit bleek dat de meeste van de 37 scholen op islamitische grondslag in ons land veel werk maken van de integratie van allochtone kinderen in de samenleving. Over drie scholen had de inspectie twijfels. Op één school krijgen meisjes en jongens apart les en leren de onderwijsgevenden hun leerlingen dat mannen en vrouwen elkaar geen hand mogen geven.

Direct na de publicatie zeiden de fracties van PvdA en VVD (die samen vijftig zetels in de Kamer hebben) dat de inspectie ook godsdienstlessen zou moeten bijwonen. In de media verschenen naar hun oordeel te veel artikelen van oud-leerkrachten in het islamitisch onderwijs die de misstanden op hun vroegere school aan de kaak stelden. Over dergelijke zaken rept het inspectierapport met geen woord. De inspecteur-generaal liet weten dat zij wel voelt voor het bijwonen en beoordelen van godsdienstlessen. Op dit moment gebeurt dat niet omdat de overheid vindt dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de godsdienstlessen bij het bestuur van de school ligt.

VVD-kamerlid Rijpstra sprong daar direct op in. Hij wil de bevoegdheden van de inspectie verruimen zodat deze ook de lesinhoud van de godsdienstle ssen gaat bestuderen en ook achter in de klas gaat zitten als er godsdienst wordt gegeven. De PvdA ondersteunde dat voorstel.

Gisteren bleek dat ook de LPF, de SP, GroenLinks en D66 de bevoegdheden van de inspectie willen verruimen. Daarmee is er een ruime meerderheid in de Kamer voor de taakuitbreiding. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen. Zij vinden dat de inspectie zich niet met de inhoud van de godsdienstlessen moet bemoeien. Als er strafbare feiten gepleegd zouden worden, moet het openbaar ministerie een onderzoek instellen. Zij vinden bovendien dat het bezoeken van lessen een achterhaalde werkwijze is. De lessen die de inspectie bijwoont, zullen prima voor elkaar zijn. Minister Van der Hoeven van Onderwijs voelt ook niets voor de taakuitbreiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.