+ Meer informatie

„Kleurloosheid vereiste voor leden Hoge Raad"

Juristen bepleiten actievere rol Kamer

2 minuten leestijd

APELDOORN - De Hoge Raad is voor het merendeel geen gezelschap van topjuristen maar van kleurloze anonimi. Deze typering geeft de Rotterdamse hoogleraar staatsrecht H. van Maarseveen in het Nederlands Juristenblad.

Drie juristen discussieren in het nummer van deze week over de opmerking van CDA-kamerlid Van der Burg. Hij wil meer invloed van de Kamer op de benoeming van leden van de Hoge Raad. Tot nu toe volgt de Kamer vrijwel klakkeloos de aanbeveling van de Hoge Raad en zet de eerste drie namen van dit lijstje op de voordracht. De opmerking van Van der Burg deed vorige maand een storm van kritiek losbarsten. Onterecht vinden de drie juristen in het juristenblad.

De reactie van Van Maarseveen is de meest kritische. Hij meent dat de leden vooral uitgekozen worden vanwege hun kleurloosheid. Er zijn er weinig die uitmunten door duidelijke stellingnames. door maatschappelijke standpunten of „door manifeste betrokkenheden".

Van Maarseveen trekt de vakbekwaamheid van de leden van de Hoge Raad niet in twijfel. Hij vindt dat topjuristen vakbekwame juristen zijn met een duidelijke persoonlijke profilering. De Tweede Kamer zou er volgens hem goed aan doen in een 'debat met de regering vast te stellen welk juristenprofiel men voor het lidmaatschap van de Hoge Raad wenselijk acht. Op basis daarvan kan men voortaan, zijn politieke verantwoordelijkheid serieus nemend, zorgvuldige benoemingen doen.

Geen waarborg

Mr. A. F. M. Brenninkmeijer, rechter in de Centrale Raad van Beroep, vindt de huidige benoemingenprocedure (coöptatie) bij de Hoge Raad geen waarborg voor een goede selectie. De selectie van rechter zou moeten geschieden door een onafhankelijke Raad voor de Magistratuur. Deze raad zou niet alleen uit rechters moeten bestaan. Dat zou een garantie kunnen zijn voor het overeenkomen van de maatschappelijke oriëntatie van de rechters met de realiteit. Tevens zou een dergelijke raad partijpolitieke invloed op de werving en selectie van rechters kunnen voorko

De rechtssocioloog dr. F. Bruinsma meent dat de Hoge Raad blij moet zijn met de belangstelling van de Kamer voor de politieke achtergrond van zijn aanstaande leden. „Het verschaft de Hoge Raad een klein beetje broodnodige democratische legitimatie". Omdat de Hoge Raad in de loop van de tijd is uitgegroeid tot het belangrijkste instrument voor rechtsvorming, mag de Kamer niet zomaar de aanbeveling van de Kamer overnemen, vindt Bruinsma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.