+ Meer informatie

Rust Zuiderburen lijkt voorlopig weergekeerd

Belgische regering kan rustig op vakantie gaan

3 minuten leestijd

BRUSSEL — Na weken van heftige en schijnbaar onverzoenlijke debatten heeft België eindelijk weer wat rust gekregen. De regering-Eyskens, in België ook wel Eyskens of Eyskens Mathot genoemd, is de economische situatie voorlopig meester geworden. Mark Eyskens had zich ten doel gesteld dit uiterlijk 15 mei te bereiken en de Kamerdebatten werden dan ook jiiist op tijd afgerond op 15 mei, om 1 minuut voor middernacht! Trots keek Eyskens op zijn horloge, hij was juist op tijd klaar.

De problemen grijpen diep in in het Belgische volksleven. Ieder van ons weet hoe belangrijk de staalindustrie is voor onze zuiderburen, vooral de Walen. Luik en Charleroi zouden het er buitengewoon moeilijk mee krijgen als de staalindustrie failliet ging. Nü zijn de lonen in Luik met tien procent verminderd en in Charleroi met vijf procent. Eigenlijk had er nog meer af gemoeten. België heeft nog steeds een grote achterstand, in vergelijking met Nederland, Frankrijk en West-Duitsland liggen de loonkosten in België te hoog. De totale loonsom bedraagt 1400 miljard Belgische frank of 100 miljard gulden. Per werknemer is dat gemiddeld 12 procent meer dan in Nederland en de andere buurlanden.

Maar hét is in ieder geval een grote rust voor de Belgen dat het nieuwe staalconcern Cockerill Sambre, een semi-staatsbedrijf, nu bijna officieel door het parlement is geaccepteerd. De voornaamste vestigingen daarvan bevinden zich te Luik (daaraan herinnert de oude naam Cockerill) en te Charleroi aan de rivier de Sambre. opgeleverd. De staalindustrie behoort namelijk, evenals de textiel, tot de basisindustrieën en bij basisindustrieën geldt de regel dat er voor Vlaanderen en Wallonië een overeenkomstig bedrag aan geld besteed moet worden. Nu was de staalindustrie in Wallonië verouderd en noodlijdend. De veel modernere Vlaamse staalindustrie maakte het veel beter, maar toch moest aan de Vlaamse staal een overeenkomstig bedrag aan geld besteed worden. Dat gaat steeds zo bij de basisindustriën; men ziet dit bijvoorbeeld ook aan de scheepvaart. Omdat de Belgische kust Vlaams is heeft Vlaanderen natuurlijk veel meer investeringen nodig voor de zeehavens, denk maar aan Zeebrugge. Maar als er zoveel geld aan Zeebrugge besteed wordt, dan beginnen de Walen ook meteen dat er voor Wallonië ook geld uitgetrokken moet worden voor de scheepvaart, die wordt dan besteed aan de verbetering van de Maas, aan sluizen of aan verbetering van havens, zoals Luik en Charleroi. Zodoende kost alles in België meer dan nodig zou zijn.

Meer kosten dan nodig
De partijen, die zeer ijverig voor deze

De regeling van deze problematiek groepsrechten opkomen, zijn natuurheeft typisch Belgische moeilijkheden lijk de taalpaitijen; Volksunie en Democratisch Front van Franstaligen. Bovendien zet de Christelijke Volkspartij van Tindemans, Martens en Eyskens zich de laatste jaren graag in als de verdedigster van Vlaanderen, minstens evengoed als de Volksunie. De Walen op overeenkomstige manier in de Kamer en de regering vertegenwoordigt door de Parti Socialiste. De voorzitter daarvan is Guy Spitaels en de vice-premier van het kabinet is eveneens een Waalssocialist, Guy Mathot. Zodoende is er een Rooms-rode samenwerking die niet erg van harte gaat. Veel CVB'ers zouden liever met de Liberalen samenwerken, maar dan zou er misschien wel opstand komen in Wallonië omdat de regeringsbasis daar dan veel te smal zou zijn.

Op. het ogenblik is de regering Eyskens de ergste crisissituatie te boven gekomen. De Belgen gaan nu de zomer in, zij kunnen een vrij rustige vakantie hebben en in bet najaar hopen de kamerleden weer samen te komen om het normale parlementaire werk te hervatten. Een groot gevaar, dat van een crisis met misschien verkiezingen is vermeden. Die verkiezingen zouden vermoedelijk totaal niets opgelost hebben; ze badden de moeilijkheden van België alleen nog maar veel groter kunnen maken dan ze nu al zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.