+ Meer informatie

Opleving van Amerikaanse economie

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse economie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een behoorlijke opleving te zien gegeven. Dit heeft het departement van handel in de Verenigde Staten meegedeeld.

In vergelijking met dezelfde periode van 1980 groeide in het eerste kwartaal van dit jaar de produktie (bruto nationaal produkt) met 6,5 procent. Dit is het hoogste percentage sinds het tweede kwartaal van 1978, toen de produktie met 9 procent toenam.

Het is een aardige opkikker voor de Amerikaanse economie die vorig jaar in het slop raakte.

Het bruto nationaal produkt moet in Amerika met gemiddeld 4 procent groeien om te voorkomen dat de werkloosheid toeneemt.

Het departement van handel verwacht dat de groei in de komende maanden minder spectaculair zal zijn. „De hoge inflatie en de hoge rentestanden zullen hun tol eisen", voorspelt het departement. Ook de ontwikkeling van de olieprijs is hierbij belangrijk en de uitwerking van de plannen van president Reagan die voorzien in belastingverlaging en bezuinigingen op de overheidsuitgaven.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de inflatie tén opzichte van eind 1980 van 10,7 tot 7,8 procent. Toch is dit geen reden voor de Amerikaanse centrale bank om zijn krap monetair beleid aan de kant te zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.