Heerlijke recepten met rijst
Een maaltijdsalade is een uitgebreide, goed gevulde salade, een lekker èn gezond hoofdgerecht voor op een w/arme zomeravond. Rijst is bij uitstek geschikt als ingrediënt voor een dergelijke salade. Deze keer onder andere een recept voor een gezonde, magere, maar vooral lekkere maaltijdsalade. En nog eenvoudig te bereiden ook!
Tonijnsalade met rijst en kerrie
Voor zes personen
250 g rijst, 100 g diepvries doperwten
2 blikjes tonijn op water, 2 stengels bleekselderij
1 lente-ui, 1 el kappertjes, 2 el citroensap
2 el olijfolie, 1/4 kerriepoeder, 1/4 tl tabasco, veldsla
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng in een grote kom de hete gekookte rijst met de diepvries doperwten. Voeg de uitgelekte tonijn toe aan het rijstmengsel, evenals de in kleine stukjes gesneden bleekselderij, de fijngesnipperde lente-ui en eventueel de kappertjes. Maak in een kom een dressing van het citroensap, de olijfolie, het kerriepoeder en de tabasco. Sprenkel de dressing over de sla en meng het voorzichtig. Laat het mengsel toegedekt 30 min. afkoelen. Serveer de salade op borden met blaadjes veldsla. Eventueel kunt u als fleurige garnering roosjes van tomaten maken.
Kipfilets in een romige spinaziesaus en groenterijst
Voor vier personen
250 g rijst, 1-2 l water en kippebouillonblokje
80 g lente-uitjes, fijngehakt, 50 g gesmolten boter
250 g champignons, in plakjes gesneden 200 g komkommer, geschild en in plakjes gesneden, zout en peper, 80 g diepvries doperwten 300 g tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden, 2 el kervelblaadjes,
4 artisjoksbodems, uit blik 4 kipfilets van 150 g, 40 g boter, 4 el water 100 g spinazieblaadjes, 1 dl droge witte wijn, 2 dl slagroom, 2 el kervelblaadjes, fijngehakt 1 tl gedroogde dragonblaadjes
Kook de rijst in de kippebouillon volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bak de lente-uitjes ongeveer 2 min. in gesmolten boter aan. Voeg de de champignons toe, bak 2 min. op een zacht vuur en voeg dan komkommer, zout en peper toe. Laat alles nog 3 min. bakken. Voeg de doperwten en de tomaat toe. Voeg de rijst aan het groentemengsel toe en laat 1 min. op zacht vuur bakken. Roer het geheel goed en laat de rijst op een zacht vuur in ongeveer 2 min. warm worden. Schep er op het laatste moment de kervelblaadjes doorheen. Laat de artisjokbodems uitlekken, snijd ze in plakjes. Bestrooi de kipfilets met zout en peper Smelt 40 g boter in een koekepan en bak de kipfilets aan elke kant op een middelmatig vuur aan. Voeg 4 el water toe en dek de pan met aluminiumfolie af. Laat 8 min. op een zacht vuur sudderen, draai de kipfilets halverwege om. Voeg de plakjes artisjok op het laatste moment toe. Haal de kop en plakjes artisjok uit de pan en houd warm. Maak ondertussen de romige spinaziesaus. Kook de spinazieblaadjes 3 min. in gezouten water Giet af en knijp goed uit Kook de witte wijn tot de helft in, voeg de slagroom toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de spinzieblaadjes, fijngehakte kervel en dragon toe en laat het geheel 1 min. zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper Pureer de saus met een staafmixer of in de keukenmachine. Verdeel de saus over de borden, leg een kipfilet op de saus en schep de groenterijst ernaast Garneer ten slotte met plakjes artisjok. (Maak de saus niet van tevoren, deze zal verkleuren!)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 juli 1996
Terdege | 72 Pagina's