+ Meer informatie

Alders wil VS meer betrekken bij milieu

„Problemen snel mondiaal aanpakken"

2 minuten leestijd

BOSTON (ANP) - Het huidige Nederlandse voorzitterschap van de Europese Gemeenschap moet „een versnelling" te zien geven in de aanpak van mondiale milieuproblemen. Het is daarbij ool( nodig positieve invloed uit te oefenen op de VS, die momenteel een geïsoleerde positie innemen.

Dat heeft minister Alders (Milieubeheer) gisteren in Boston verklaard. De Nederlandse bewindsman maakt deze week, als voorzitter van de EGMilieuraad, een reis door de VS. Hij spreekt daar onder meer over de voorbereidingen van de grote VNconferentie over milieu en ontwikkeling (Unced) die volgend jaar juni in Brazilië gehouden wordt.

Belangrijk punt in de Unced-voorbereidingen vormen de onderhandelingen over een klimaatverdrag. De EG wil dat daarin expliciet sprake zal zijn van het verminderen van de uitstoot van kooldioxyde (CO2), het gas dat voor circa 50 procent verantwoordelijk is voor de mogelijke klimaatverandering als gevolg van het zogeheten broeikaseffect.

Risico

De EG als geheel streeft naar stabilisatie van de COa-uitstoot in het jaar 2000. De VS kennen tot nu toe geen afzonderlijke doelstelling voor de vermindering van de C02-uitstoot, die plaatsvindt in de industrie, het verkeer en bij energiecentrales. Volgens Alders zal het „heel moeilijk" worden om Washington nog voor de Unced-bijeenkomst in Brazilië wel zo ver te krijgen.

Niettemin meent de Nederlandse minister, conform het EG-standpunt, dat een gezamenlijke C02-strategie van de geïndustrialiseerde landen nodig is. Alders wil de VS wijzen op het risico van een geïsoleerde Amerikaanse positie. Deze kent onder meer het gevaar dat de ontwikkelingslanden zullen weigeren mee te gaan in de wereldwijd noodzakelijke aanpak van het broeikaseffect.

Alders heeft gisteren in Boston onder meer gesproken met Amerikaanse wetenschappers die deskundig zijn op het gebied van klimaatsverandering. Het is de bewindsman duidelijk geworden dat de VS nog geen helder omschreven C02-beleid hebben opgesteld. „Ze zijn nog niet zo ver", aldus Alders, die deze week namens de EG poogt hierin verandering te krijgen.

De VS kennen per hoofd van de bevolking het hoogste energieverbruik ter wereld. Alders wenst^ de Amerikanen duidelijk te maken dat alleen al met programma's van energiebesparing, zoals die ook in Nederland geleidelijk vorm krijgen, een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van kooldioxyde te bereiken is, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het bruto nationaal produkt.

„De VS zitten niet op de lijn van energiebesparing", zo hield een van de Amerikaanse wetenschappers gisteren de Nederlandse bewindsman voor. De deskundige wees daarbij onder meer op de machtige rol die de steenkolen- en aardolie-industrie spelen. Binnen de regering in Washington vinden deze sectoren van het bedrijfsleven veel gehoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.