Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Meer weten over koffie

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Meer weten over koffie

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

"Niet zeuren voor de koffie''. Stickers met deze tekst kan men overal tegen komen. Sommigen plakken deze sticker op hun voordeur, anderen op het bureau. Hiermee geven ze dan ronduit toe, dat ze pas volledig inzetbaar zijn na inneming van onze meest geliefde volksdrank. De Britten hebben hun thee, de Fransen hun wijn en de Nederlanders hun koffie. Gemiddeld drinken we per persoon per jaar 120 liter thee. Van koffie drinken we nog veel meer, namelijk 225 liter. Dit komt neer op 4 a 5 koppen koffie per dag. Let wel, het betreft hier een gemiddelde. Er zijn vrij veel mensen die geen of heel weinig koffie drinken, bijvoorbeeld kleine kinderen. Anderen daarentegen,,verwerken" met gemak zo'n 10 a 12 kopjes.

Cafeïne
Koffie is een zogenaamd genotmiddel. We drinken het in de eerste plaats vanwege de smaak. Daarnaast is koffie zo populair vanwege de opwekkende werking. Dit laatste is vooral toe te schrijven aan de cafeïne. Deze chemische verbinding wordt na het drinken van koffie snel opgenomen in het bloed. Cafeïne heeft een directe uitwerking op ons zenuwstelsel, waardoor de snelheid van denken en reageren groter wordt. Ook stimuleert deze stof de hartwerking en wordt er meer maagsap gevormd in onze maag. Bij regelmatig koffie drinken verminderen deze reacties van ons lichaam. Het lichaam heeft zich dan aangepast. Voor bepaalde mensen is het gebruik van veel koffie zeker niet aan te raden. Allereerst degenen die last hebben van terugkerende maagzweren. Daarnaast is het drinken van grote hoeveelheden slecht voor zwangere vrouwen. Dit geldt met name voor de eerste drie maanden van de zwangerschap. De kans op een spontane abortus en op aangeboren afwijkingen is groter. Het Amerikaanse Ministerie voor Volksgezondheid adviseert zwangere vrouwen om die reden het gebruik van cafeïnehoudende dranken (zoals koffie en cola) te beperken. Opvallend is trouwens dat veel zwangere vrouwen ,,automatisch" een tegenzin in koffie hebben, met name in het begin van hun zwangerschap. Af en toe een kopje koffie kan weinig schade aanrichten. U kunt overigens ook cafeïne-vrije koffie of surrogaatkoffie gebruiken.

Energie
Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Water is dan ook een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. Vanuit dit oogpunt kan koffie drinken dus zinvol zijn. Zwarte koffie levert geen energie (Calorieën/Joules). Door melk en suiker aan onze koffie toe te voegen krijgen we echter ongemerkt veel Calorieën/Joules binnen. Iemand die dagelijks 6 koppen koffie gebruikt met ruim melk en suiker krijgt hiermee evenveel Calorieën/Joules binnen als wanneer hij zwarte koffie zou gebruiken en daarnaast twee bruine boterhammen besmeerd met boter en belegd met kaas zou nemen. Een prettige bijkomstigheid is, dat de boterhammen met beleg veel meer vitamines en mineralen bevatten dan de koffie met melk en suiker. De suiker is hiervan de boosdoener. Het is dan ook verstandig om te proberen het gebruik van suiker in koffie (en thee) af te wennen. Want ongemerkt verdwijnen vele Calorieën/Joules door onze keel. Dit afwennen kost natuurlijk enige inspanning, maar resultaat is verzekerd!

Melanges
De koffieboon is één van de twee zaden die te vinden zijn in de vrucht van de struik van het geslacht Coffea. De twee belangrijkste variëteiten zijn de Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Arabica-koffie staat bekend om zijn geurigheid en zachte, soms zurige smaak. Robusta-koffie heefteen krachtige, soms scherpe en muffig-bittere smaak. De eerste soort wordt vrijwel uitsluitend in Zuid-Amerika verbouwd, de tweede in Afrika en Azië, maar alleen in landen met een tropisch klimaat. De Arabica-koffie neemt zo' n 75% van de wereldproduktie voor zijn rekening. De consument vindt in zijn gekochte pak koffie beide hoofdsoorten terug. In de fabriek heeft de koffiebrander namelij k verschillende soorten en kwaliteiten koffiebonen gemengd. Dit mengsel, deze melange, is het geheim van de brander. Het is de kunst van de melangeur door de jaren heen de melanges stabiel te houden, zodat de smaak van de koffie dezelfde blijft. Dit is niet eenvoudig, want elke oogst koffiebonen is anders. De melangeur moet eindeloos proeven, proeven en nog eens proeven. Honderd kopjes koffie per dag is geen uitzondering! Deze worden natuurlijk alleen geproefd en niet gedronken.

Bewaren
Na verloop van tijd verliezen koffiebonen en zeker gemalen koffie geur en smaak. Daarom is het aan te raden niet al te grote hoeveelheden in te slaan en de bonen zo kort mogelijk vóór het gebruik te malen. Luchtdicht verpakte koffie is bijna een halfjaar te bewaren. Geopende pakken koffie veriiezen binnen een week een deel van hun aroma, ook in een gesloten bus.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 november 1986

Terdege | 64 Pagina's

Meer weten over koffie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 november 1986

Terdege | 64 Pagina's