+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

BIDDEN - door Dr. E. A. Franken-Duparc Boekencentrum B.V., Scheveningseweg 72, ’s Gravenhage.

De zesde druk van dit werkje is verschenen. De schrijfster wil ons de weg wijzen hoe we tot bidden komen. Dan wijst zij op het gebed voor anderen en het creatief gebed om uit te monden in de meest verinnerlijkte vorm, in het zogenaamde Jezus-gebed, een spiritualiteit, die de hoogste ontplooiing vond in de Oosters-Orthodoxe Kerk, een gebed waardoor heel het innerlijk en uiterlijk leven van degene, die dit beoefent, wordt omgevormd. Er staan goede dingen in dit boekje van 70 bladzijden. Die hebben we met instemming voren gekomen. Een paar voorbeelden. Op blz. 39 staat: Bidden is het uitstorten van onze wil, ons wezen, in het wezen van God, het totale loslaten en. vergeten van ons zelf, het opgaan en verzinke in de Ander. Eén ogenblik zichzelf verliezen, om op te gaan in Hem, die is. Om daarna gelouterd uit te treden uit zijn onmiddelijke gemeenschap. vernieuwd en herboren tot heilig zijn: wedergeboren tot vernieuwd bestaan. Op blz. 60 en volgende gaat het over het zogenaamde Jezusgebed. Daarbij gaat het er om duizenden malen per dag te herhalen: Heere Jezus Christus, Zoon van God, erbarm U mijner. Tot 12000 keer toe. Het gebed zou zich zo van iemand meester maken. De schrijfster wil het doen met de herhaling van de namen Jezus en Christus. Dit doet onwezenlijk en onschriftuurlijk aan. Bartimeus begon met het hart te roepen en daarom kon hij aanhouden. Hij kende zijn nood. Daar komt het altijd op aan.

Men leze met oordeel des onderscheids.

Het boekje kost f 6,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.