+ Meer informatie

Tientallen doden bij aanval op Kerbala

Luchtbombarcdementen onverminderd

2 minuten leestijd

TEHERAN (DPA/AFP) - Volgens de Iraakse minister van godsdienstzaken zijn bij een geallieerd bombardement op de stad Kerbala 52 mensen om het leven gekomen en 250 gewond geraakt. Hij specificeerde niet of het om burgers of militairen ging.

Minister Abdullah Fadhil gaf de informatie alleen aan het Iraanse staatspersbureau IRNA. Kerbala is een sji'itisch pelgrimsoord, onder meer wegens het mausoleum van de "Prins der Martelaren", imam Hoessein. Minister Fadhil had eraan toegevoegd dat er in Irak verder 25 moskeeën en vijf kerken zijn beschadigd. Sinds enkele dagen zijn ook Iraanse journalisten toegelaten tot Irak. Ze zijn onder meer in Nadjaf geweest, de stad waar het mausoleum van een andere beroemde imam is gebouwd. De bestuurder van de stad die in de jaren '70 werd gebombardeerd door de Iraakse luchtmacht wegens het volksverzet tegen de Ba'athpartij, zei dat Nadjaf 300 bombardementen te verduren heeft gehad, waarbij 250 doden en 1000 gewonden zouden zijn gevallen.

Het Iraanse persbureau meldde verder dat er tijdens het laatste bombardement op het Al-Mothanna-vliegveld in Bagdad enkele woonwijken aan de rivier de Tigris werden getroffen en dat er verscheidene transportvliegtuigen zijn vernield.

Schwarzkopf

Irak zelf maakte melding van 90 geallieerde luchtaanvallen op Iraakse militaire doelen en 58 bombardementen op burgerdoelen in de afgelopen 24 uur. Een moskee en twee scholen zouden zijn vernield en een vakbondsgebouw beschadigd. Het Iraanse persbureau IRNA meldde vanuit Bagdad dat in paniek geraakte inwoners de hoofdstad ontvluchtten om te ontkomen aan de bombardementen.

De Iraakse minister van informatie, Latif Jassim, sprak eerdere verklaringen van de Amerikaanse legercommandant Norman Schwarzkopf tegen, dat het Iraakse leger „op de rand van instorten" staat. Jassim zei dat de opmerkingen van Schwarzkopf dienden om „het gedeukte moreel" van de eigen troepen op te vijzelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.