+ Meer informatie

Schilder Pyke Koch overleden

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De schilder Piefer Frans Christiaan Koch, beter bekend als Pyke Koch, is zondag overleden. Hij is negentig jaar oud geworden. Koch werd geboren onder de rook van Nijmegen, in Beek (G), en was autodidact. Hij studeerde rechten en ging in de jaren twintig schilderen. Carel Willink gold als een van de kunstenaars die Koch het meest inspireerden.

Van meet af aan behoorde Koch tot de stroming die als magisch realisme bekend staat. Koch gaf met zijn schilderkunst de werkelijkheid op een „onwerkelijke" manier weer. Hij is deze stroming tot zijn dood trouw gebleven.

Van Koch is bekend dat hij gevoel voor nuance had en verschil maakte tussen het surrealisme en het magisch realisme. Surrealisme noemde hij „dat wat wel denkbaar is, maar niet mogelijk", terwijl het magisch realisme voor hem „dat wat denkbaar en mogelijk is, maar onwaarschijnlijk".

Het oeuvre van Koch is klein, vindt drs, L. Brons, kunstkenner en verzamelaar van magisch realisten. Brons zegt dat Koch niet meer dan tachtig schilderijen heeft gemaakt, waarvan ongeveer de helft in bezit is van particulieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.