+ Meer informatie

Wasmachine

2 minuten leestijd

Een oplettende voorbijganger heeft in Long Beach, in de Amerikaanse staat Californië, een meisje van zes jaar bevrijd uit een met water vollopende wasmachine. De 36-jarige Khloeum Nhem kwam voorbij de wasserette, zag het meisje, haalde een krik uit zijn auto en sloeg het deurtje in.

Het meisje en haar redder werden in het ziekenhuis behandeld aan snijwonden. Een woordvoerder van de plaatselijke brandweer zei dat het meisje dinsdag samen met haar moeder in de wasserette was en in een onbewaakt ogenblik in de wasmachine is geklommen, waarna op onduidelijke wijze het deurtje dichtsloeg. (Bron: AP)

Kerst-cd

Fans van de Italiaanse premier, Berlusconi, moeten nog even geduld hebben. Binnen enkele weken ligt er een cd in de winkels met veertien door de omstreden politicus geschreven liefdesliederen. Ze worden vertolkt door de Napolitaanse zanger Mariano Apicella, aldus het Italiaanse tijdschrift Chi.

De opbrengst van de cd verdwijnt overigens niet in de zakken van de toch al steenrijke eerste minister annex mediamagnaat. Het geld gaat naar Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. De teksten zijn opgedragen aan de echtgenote van Berlusconi, Veronica. (Bron: DPA)

Veteranen

Senegalese veteranen die voor Frankrijk in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten hebben gevochten, eisen hetzelfde pensioen als hun voormalige Franse kameraden. Hun pensioen bedraagt momenteel ongeveer eenderde van dat van Franse oorlogsveteranen.

Frankrijk riep tot 1960, toen Senegal onafhankelijk werd, duizenden Senegalezen op om te dienen in het Franse koloniale leger. Senegalese militairen vochten in de beide wereldoorlogen en in conflicten in zuidelijk Afrika, Algerije en Indo-China.

De Franse regering herziet momenteel de hoogte van de pensioenen van de oorlogsveteranen. In het kader van die operatie worden ook de pensioenen van Senegalese veteranen verhoogd, maar daarbij wordt vastgehouden aan een differentiatie op basis van land van herkomst. Het gevolg is dat de verschillen tussen Franse en Afrikaanse veteranen verhoudingsgewijs ongeveer dezelfde blijven.

Senegalese veteranen maakten de zaak een halfjaar geleden in Senegal aanhangig nadat de Franse Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Frankrijk, 30 november vorig jaar had geoordeeld dat een Senegalese veteraan hetzelfde pensioen dient te krijgen als een Franse veteraan. De uitspraak gold een Senegalees, Amadou Diop, die 22 jaar in het Franse leger had gediend. De vraag is nu of die uitspraak voor de hele groep van Senegalese oorlogsveteranen geldt. (Bron: AP)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.