+ Meer informatie

„Hbo meer afstemmen op arbeidsmarkt"

1 minuut leestijd

ZEIST — Het hoger beroepsonderwijs (hbo) moet zich nog meer richten op de arbeidsmarkt. De tendens van profilering van de hogescholen ten opzichte van elkaar moet daarbij worden versterkt.

Tot dat „gemeenschappelijk inzicht" kwamen de deelnemers aan de tweede conferentie over de bestuursstructuur van het hoger onderwijs gisteren in Zeist. De consequentie van zo'n profilering is de aanwijzing van zogeheten „centres of excellents", menen de ongeveer dertig deelnemers aan de conferentie. Hogescholen die beter zijn dan de andere moeten ook als zodanig herkenbaar zijn.

De conclusies van de besloten conferentie werden gisteren meegedeeld door de voorzitter, prof. dr. A. van de Zwan. Profilering heeft ook een keerzijde, zei Van de Zwan. Sectoren in het hbo met een minder grote aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt moeten worden gesaneerd. Een instrument om hogescholen onderling van elkaar te onderscheiden is de beoordeling van de onderwijskwaliteit, concluderen de deelnemers aan de conferentie. Het systeem van commissies die de hogescholen visiteren moet daarom worden uitgebreid.

Jaarlijks zouden de hogescholen hun resultaten aan een nog op te richten instituut binnen de Hbo-raad, de vereniging van hogescholen, moeten rapporteren. Dit instituut stelt op grond daarvan een vergelijking per sector van de hogescholen op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.