+ Meer informatie

Werkgevers verdeeld over winkelsluiting

Personeel legt het werk op 40 plaatsen neer

3 minuten leestijd

UTRECHT — Onder het motto "Zes uur en geen minuut later" zijn de Dienstenbond FNV en Voedingsbond FNV vandaag op 40 plaatsen in het land acties tegen verruiming van de winkelsluitingswet begonnen. Inmiddels hebben Blokker, de Wibra en twee winkeliersverenigingen uit Heiloo en Eindhoven toegezegd dat ze niet van de mogelijkheid om tot half zeven open te blijven gebruik zullen maken.,De andere werkgevers zijn hiertoe vooralsnog niet bereid.

De bonden willen met de werkgeversorganisaties cao-afspraken over het handhaven van de huidige openingstijden. De organisaties zijn echter niet op het ultimatum ingegaan. Gisteren werd daarom in Utrecht het startschot gegeven voor acties op 40. plaatsen in Nederland. Deze week blijven die beperkt tot werkonderbrekingen van enkele uren. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, wordt volgende week overgegaan tot stakingen. De acties zijn vooral gericht op de grootwinkelbedrijven Hema, Vroom en Dreesmann en de Bijenkorf.

Compromis

In het winkelcentrum Overvecht in Utrecht bleven vanmorgen de vestigingen van Albert Heijn, Torro, P&C en de Hema gesloten. Ook het V&Dwarenhuis in Maastricht ,en de AH in Doorn gingen niet open.

Directe aanleiding voor de acties die vanaf vandaag gehouden worden, is het op 7 maart gesloten compromis tussen ondernemersorganisaties, grootwinkelbedrijven, consumenjtenbond en de Dienstenbond CNV. De partijen kwamen overeen dat winkels door de week tot half zeven en opi zaterdag tot zes uur open open zouden mogen zijn. De Dienstenbond FNV stapte destijds uit het overleg omdat elke verandering voor haar op! dit moment onbespreekbaar is.

De Dienstenbond CNV stemde aanvankelijk met het compromis; in, maar werd later door haar achterban teruggefloten; „Het was voor ons een keuze' tussen twee kwaden. Door toe te stemmen zou openstelling op zondag niet verder in gevaar komen", aldus landelijk bestuurder detailhandel. R. Vlietman. Het CNV probeeri m^ ook via cao's te regelen dat de openingstijden niet veranderen. Het ultimatum loopt 20 april af. „Daarna zijn ook van onze kant acties niet uitgesloten. We treden nu overigens niet op als stakingsbreker. Mensen die meedoen kunnen een beroep doen op de stakingskas".

Slepende kwestie

inmiddels is overigens gebleken dat de werkgevers niet langer als één front optreden. Blokker zou vandaag een overeenkomst met de bonden tekenen waarin ze toezegt geen gebruik te maken van de eventuele wijziging van de winkelsluitingswet. De directie van Wibra Supermarkten heeft gisteren meegedeeld geen gebruik te zullen maken van uitbreiding van de openingstijden. De winkeliers uit het centrum van Eindhoven en van winkelcentrum 't Loo uit Heiloo hebben hetzelfde gezegd.

Verruiming van de winkelsluitingstijden is een al jaren slepende kwestie. Consumentenorganisaties maken zich er sterk voor, omdat dat in het belang zou zijn van het publiek. Het grootwinkelbedrijf, met name Albert Heijn, is' eveneens voor. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en de vakbeweging zijn tegen, omdat latere openingstijden een té grote aanslag op het privè-leven van het winkelpersoneel vormen. Langer werken brengt bovendien volgens hen extra kosten met zich mee, die niet door meer bestedingen worden goedgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.