+ Meer informatie

Weer Amerikaanse wapens naar Riad

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse regering heeft besloten aan SaoediArabië radargrondstations te verkopen en 10.000 anti-tankraketten van het type „Tow". Dit is donderdag in de omgeving van het ministerie van defensie vernomen.

De radarstations zijn bestemd voor het signaleren van vijandelijke vliegtuigen. Van de genoemde anti-tankraketten bezit Saoedi-Arabië er al 4.000.

Het besluit heeft de waarnemers verrast. Een eerdere beslissing om modem oorlogsmaterieel aan Saoedi-Arabië te verkopen, is in Washington op veel verzet gestuit. Tegenstanders van deze levering zijn er bezorgd over dat de wapens een bedreiging voor Israël kunnen vormen, terwijl men zich ook afvraagt of het verstandig is een land zo te bewapenen waarvan de stabiliteit van het bewind niet verzekerd is.

De regering moet het congres officieel nog voor het eind van deze maand berichten over de voorgenomen levering van een offensieve versie van het jachttoestel F-15, vijf radarverkenningsvliegtuigen van het type Awacs, tankvliegtuigen van het type K-135 en raketten van het type Sidewinder. Het Congres heeft dan 30 dagen de tijd om eventueel verzet aan te tekenen. Het ziet er naar uit dat de volksvertegenwoordiging niet gemakkelijk haar fiat zal geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.