+ Meer informatie

Nederland dol op citrusfruit Uruguay

Export dit seizoen bijna ƒ 8 miljoen

2 minuten leestijd

BOLIVIA (ANP) - Nederland is in de periode van maart tot en met juni dit jaar de grootste afnemer van citrusfruit uit Uruguay geweest. Volgens cijfers van de Uruguayaanse commissie voor de citrusteelt is de export dit jaar met 50 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Nederland heeft van maart tot en met juni 662.858 kisten afgenomen, voor bijna ƒ 8 miljoen gulden. Uruguay, dat op het zuidelijk halfrond ligt en dus de seizoenen tegenovergesteld heeft aan die van Europa, oogst zijn citrusfruit in de periode waarin Spanje niet produceert. Het land mag citrus exporteren tussen 1 maart en 15 september. snel toe. Het totale beplante gebied neemt jaarlijks netto met 5 a 10 procent toe.

De klimatologische omstandigheden zijn zeer gunstig voor de teelt van citrusvruchten. Alleen tussen 15 juni en 15 september is er kans op nachtvorst. De teelt is geconcentreerd in het westen van Uruguay, langs de grens met Argentinië, in de provincies Salto en Paysandu. Gunstig klimaat

Nederland is met 78 procent veruit de grootste afiiemer van het fruit. Dat gaat naar Rotterdam, waar het De teelt van sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruits in wordt geveild, om van daar naar de Uruguay is van vrij recente datum en gehele Europese Gemeenschap te de export maakt een sterke groei worden doorgevoerd. Een klein deel door. Doordat de helft van de aan- gaat rechtstreeks naar Groot-Brittanplant jonger dan twaalf jaar is en de nië (bijna 8 procent), Frankrijk en maximale opbrengst pas na twaalf a Duitsland. De Europese Gemeenvijftien jaar wordt bereikt, neemt de schap als geheel neemt 88 procent opbrengst per hectare jaarlijks nog van het Uruguayaanse citrusfruit af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.