+ Meer informatie

Moegabe wellicht nu naar Rhodesië

Mozambique wil gevangenen vrijlaten

1 minuut leestijd

SALISBURY — President Samora Machel van Mozambique heeft de Britse gouverneur van Rhodesië, Lord Soames, verzekerd dat 71 Rhodesische politieke gevangenen in zijn land in vrijheid gesteld zullen worden. Daarmee is een van de belangrijkste conflictpunten tussen Soames en ZANU-leider Robert Moegabe uit de weg geruimd.

De gevangenen zijn ex-leden van Moegabes ZANU, die in Mozambique werden vastgehouden op beschuldiging van samenzwering tegen Moegabe's leiderschap. Drie van hen zijn als kandidaten ingeschreven op de lijst van een concurrerende partij, voor de algemene verkiezingen van komende maand.

In het Londense vredesakkoord werd van alle partijen in Rhodesië onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen verlangd. De Britten stelden zich op het standpunt dat Moegabe niet naar Rhodesië Zou kunnen terugkeren, als niet eerst aan deze voorwaarde werd voldaan.

Moegabe wil zondag, na vijf jaar ballingschap, in Salisbury terugkeren.

Incidenten

Intussen heeft bisschop Moezorewa gewaarschuwd dat hij zich genoodzaakt zal zien tot „eenzijdig optreden" als de rust en orde in het land niet gewaarborgd worden. Volgens hem maken guerrilleros van Nkomo en Moegabe zich schuldig aan intimidatie en gruweldaden. Als de Britten niet voor meer veiligheid zorgen loopt het vredesakkoord gevaar, aldus Moezorewa bij de presentie van zijn verkiezingsmanifest.

De regering van het buurland Botswana zegt dat Rhodesië de repatriëring van Rhodesische vluchtelingen bemoeilijkt, omdat onder hen veel aanhangers van Nkomo of Moegabe zijn. Dertig vrachtwagenchauffeurs uit Botswana zijn gearresteerd, en hun vrachtwagens in beslag genomen, om de terugkeer van de vluchtelingen te vertragen, aldus de regering van president Seretse Khama.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.