Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Drie gerechten, één grondstof

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Drie gerechten, één grondstof

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Ogenschijnlijk is dit en samenraapseltje van recepten: een salade, een soep, en een stoofpot. De overeenkomst tussen al deze gerechten is dat u er rijst in verwerkt (of erbij eet, zoals bij de stoofpot). U ziet dat de witte korrels in allerlei soorten gerechten gebruikt worden. Misschien komt u al kokende op nog meer ideeën!

Eenvoudige runderstoofpot
600 g magere runderlappen
peper en zout, (rijste)bloem
1 ui (middelgroot)
1 teen knoflook
2-3 sjalotten, 1 prei
6 kleine tomaatjes
50 g boter
1 dl rode of witte wijn
1V2 dl bouillon
2 eetl. citroensap
1 blaadje laurier
V2theel. tijm
basilicum
Snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Bestrooi ze met peper en zout en bestuif ze met (rijste)bloem. Hak ui, knoflook, prei en sjalotten fijn en fruit ze in de hete boter goudgeel. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend mooi bruin. Schenk er de rode of witte wijn op kamertemperatuur bij, het citroensap en de bouillon. Voeg laurier, tijm en enkele blaadjes basilicum toe en in stukjes gesneden, ontvelde tomaat. Laat het vlees afgedekt in ca. 2 uur gaar worden. Serveren met gekookte rijst.

Goulashsoep speciaal
 750 g schenkelvlees
3 uien (middelgroot)
1 teen knoflook, 2 tomaten
2 eetl. bloem, 3 eetl. olijfolie
3-4 eetl. paprikapoeder
1 eetl. chilisaus
1 dl rode wijn, 11 water
3 eetl. tomatenpuree
1 laurierblad, zout
snufje marjolein
snufje oregano
2 rode paprika's
Snijd het vlees in kleine blokjes, bestrooi deze met bloem. Snipper de geschilde uien, hak het teentje knoflook fijn. Dompel de tomaten enkele tellen in heet water en ontvel ze. Verhit de olijfolie en fruit hierin ui en knoflook goudgeel, voeg de in stukjes gesneden tomaat toe, het vlees en bak nog 10 minuten op laag vuur verder. Giet er de wijn en 11 water bij, roer de soep even door. Voeg tevens toe chilisaus, tomatenpuree, laurier, paprikapoeder, zout, marjolein, oregano. Laat de soep ca. 90 minuten op laag vuur staan. Doe dan de paprika's, in stukjes gesneden en van zaad en zaadlijsten ontdaan erbij. Laat nog 45 minuten zachtjes koken, voeg in de laatste 20 minuten de rijst toe en proef of de soep kruidig en krachtig genoeg naar smaak is.

Rijstsalade „Nicoise`
voorde notenrijst:
150 g gekookte rijst
50 g amandelen
50 g pistachenootjes
50 g rozijnen, zout en peper
V2 theel. gemberpoeder
150 g tonijn (blik)
voor de salade:
1 krop sla, 1 ui
3 tomaten (middelgroot)
10 gekookte krieltjes
1 rode of groene paprika
50 g haricots verts (blik)
2 hardgekookte eieren
10 zwarte olijven
voor de saus:
2 eetl. maïsolie, 1 eetl. azijn
2 theel. mosterd, 2 theel. suiker
1 eetl. Provengaalse kruiden
Vermeng de gekookte rijst met de rozijnen, fijngehakte amandelen en pistachenootjes en breng op smaak met zout, peperen gemberpoeder. Laafde tonijn uitlekken, verdeel de vis in mooie stukjes. Hak de ui fijn, snijd de tomaten en krieltjes in plakjes, de paprika in reepjes, de haricots verts in stukjes, de eieren in parljes. Schep in een platte schotel met iets opstaande rand de notenrijst, leg daarop de uitgelekte blaadjes sla. Verdeel hierop tonijn, tomaat, aardappel, paprika en boontjes, partjes ei en olijven. Maak een saus van maïsolie, azijn, mosterd, suikeren Provengaalse kruiden, die u kant en klaar kunt kopen. Deze overheerlijke salade kan als volledige lunch worden geserveerd.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 februari 1985

Terdege | 64 Pagina's

Drie gerechten, één grondstof

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 februari 1985

Terdege | 64 Pagina's