+ Meer informatie

Stichting wil vrij varen voor elektrische boten

1 minuut leestijd

REEUWIJK - De nieuwe "Stichting Elektrisch Varen" in Reeuwijk overweegt een proefproces tegen een waterbeheerder om uit te zoeken of boten die zijn uitgerust met een nieuwe elektromotor, mogen varen op plaatsen waar andere gemotoriseerde vaartuigen verboden zijn. Dat heeft een woordvoerder van de stichting gisteren bij de presentatie van de slichting meegedeeld.

De stichting, die landelijk wil gaan opereren, heeft zich ten doel gesteld het varen met elektromotor zo veel als mogelijk is te propageren. De elektromotor is geruisloos en daarmee, volgens de stichting, niet milieubelastend. „Een goede elektrische installatie behoeft bovendien niet duurder te zijn in aanschaf dan een benzine- of dieselmotor. De energie- en onderhoudskosten van een elektromotor zijn te verwaarlozen".

Volgens secretaris J. W. A. Rensen is de geringe schaal waarop de elektromotor nog in de vaarwereld is doorgedrongen er in belengrijke mate de oorzaak van, dat de mogelijkheden van het elektrisch varen onbekend zijn. „In de eerste plaats menen velen ten onrechte dat de actieradius bij elektrisch varen beperkt is. Voor schepen geldt dat een accu die tien uur varen bij kruissnelheid mogelijk maakt, gemakkelijk geplaatst kan worden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.