+ Meer informatie

Verkeerscirculatie

2 minuten leestijd

De gemeenten met een eigen openbaar vervoer, een negental, zijn vertegenwoordigd in het BOV. Al jaren is er sprake van dat gemeenten de tekorten van het openbaar vervoer zullen subsidiëren door middel van steim van het rijk. Tot op heden bestond echter op tal van punten nog geen duidelijkheid. Volgens ir. J. L. Reynen, voorzitter van de BOS en wethouder van Delft, verklaarde dat nu overeenstemming is bereikt op de wijze waarop het ministerie de zogenaamde „afdekkingsregeling" zal hanteren.

Dit echter in tegenstelling tot de grotere gemeenten met eigen openbaar vervoer. Tot nu toe heeft minister Tuijnman steeds geweigerd bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een bijdrage te geven in de voorbereidingskosten. Volgens de heer Heynen is deze bijdrage voor de 41 BOS-gemeenten wel geaccepteerd omdat het hierbij gaat om een veel kleiner bedrag.

Een van de wensen van het ministerie is altijd geweest dat men in „ruil" voor Infwn ctrti/'ttÊtir ^^ afdekkingsregeling de gemeenten ifljrWairUClUUr kon dwingen over te gaan tot openbaar

Het rijk springt bij in tekorten op de lijnvoering van de openbaar vervoersbedrijven maar ook voor tekorten ontstaan door infra-structurele voorzieningen als busbanen en dergelijke. Twistpuntje is al enige tijd of de voorbereidingskosten voor deze infrastructurele voorzieningen ook door het rijk gedragen zouden worden. Ook daar is volgens de heer Reynen woensdag overeenstemming over bereikt. vervoer bevorderende maatregelen zoals een verkeerscirculatieplan. Deze plannen zijn volgens de heer Reynen naar een lager plan geschoven omdat de gemeenten zich bij deze maatregel ernstig in hun autonomie voelen aangetast. „Verkeerscirculatieplannen werden voorgeschreven zonder dat een gemeente de mogelijkheid had om zelf initiatieven te ontwikkelen. Praktisch gezien was het allemaal wat dubieus want de gemeenten moesten zelf wel de in

bereiken over een ,gat" van 23 miljoen. Dat is ontstaan in de jaren 1974 tot en met '76 toen er nog geen duidelijkheid bestond over de afdekkingsregeling van het ministerie. Het ministerie zal naar alle waarschijnlijkheid een bepaald percentage van deze kosten voor zijn rekening nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.