+ Meer informatie

Ter Beek wil staatscommissie dienstplicht

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister Ter Beek van defensie overweegt het kabinet voor te stellen een staatscommissie in te stelen die advies moet uitbrengen over alle aspecten van de militaire dienstplicht, aldus een woordvoerder van het ministerie van defensie.

Als de minister zijn voornemen volgt, lijkt het uitgesloten dat hij over de dienstplichtproblematiek in zijn Defensienota, die rond de jaarwisseling moet uitkomen, een definitief standpunt zal innemen. De dienstplicht is in discussie gekomen door de ontspanning in de Oost-West-verhoudingen en de gevolgen die daaraan voor de nationale defensie in de vorm van forse bezuinigingen worden verbonden. Daarbij is ook de vraag aan de orde gekomen of de dienstplicht niet geheel moet worden afgeschaft.

Ter Beek is vooralsnog geen voorstander van afschaffing van de dienstplicht om over te gaan op een beroepsleger. Hij vindt dat de dienstplicht een belangrijk instrument is om de wisselwerking tussen krijgsmacht en maatschappij te bevorderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.