+ Meer informatie

12 maanden geëist wegens meineed

1 minuut leestijd

ARNHEM — De procureur-generaal bij het Arnhemse gerechtshof, mr. J. E. Vriesema, heeft vrijdag twaalf maanden gevangenisstraf met aftrek geëist, tegen de 3,0-jarige Hagenaar Jan M., die in hoger beroep terecht stond, omdat hij voor Het Hof meineed zou hebben gepleegd in de zaak tegen de dumphandelaar Anton B, uit Sneek.

Het ging in die zaak om de grote geldroof van bijna een miljoen gulden uit het stationspostkantoor in Apeldoorn op 31 januari 1971. Anton B. kreeg vier en een half jaar gevangenisstraf m^et aftrek ondanks zijn ontkenning. Hij zou de bewuste avond thuis met M. hebben geschaakt Jan M. verklaarde indertijd dat hij eerst naar de antiekbeurs in Leeuwarden was geweest en vervolgeas naar Sneek was gegaan om aan Anton B. om een auto te wagen. Daarop zouden beiden aan het schaken zijn geslagen en, naar zijn zeggen, was M. tegen half vier in de ochtend naar Den Haag gereden.

Voor het plegen van de meineed waarmee M. de dumphandtelaar een alibi wilde verschaften legde de Arnhemse rechtbank hem indertijd een gevangenisstraf op van negen maanden met aftrek waarvan drie maanden voorwaardelijk na een eis van een ajar met aftrek. Een ds die de procureur-igeneraal, wilde volgen ook al zei M. te te twijfelen aan de datum waarop hij bij B. was geweest. "Uitspraak over 14 dagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.