+ Meer informatie

CDA grootste partij

AVRO/Lagendijk-enquête:

2 minuten leestijd

HILVERSUM — Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou het grootste percentage stemmen naar het CDA gaan. Volgens een eind april gehouden onderzoek onder 1.350 Nederlanders door het bureau Lagendijk in opdracht van de AVRO gaf 29,8 procent de voorkeur aan het CDA, De PvdA werd gekozen door 25,6 procent, de VVD door 16,6 procent en D'66 door 15,6 procent.

De jongste uitslag t^an (Je AVRO/Lagendijk-enquête wees uit, dat het CDA weer de grootste partij zou zijn. In maart kreeg de partij minder aanhang dan de PvdA. In maart kreeg het CDA 26,7 procent van de stemmen en de PvdA 29,8 procent. Bij de verkiezingen in 1977 verwierf de PvdA 33,8 procent van de stemmen en kreeg het CDA 31,9 procent. Volgens de enquête boekt „klein links" zetelwinst, verdwijnen de „boeren" (die als Rechtse volkspartij de verkiezingen ingaan) en DS'70. Van de nieuwe partijen maakt alleen de Rooms katholieke partij een kans op een zetel.

Favoriet voor het minister-presidentschap bleek de huidige ministerpresident, CDA lijsttrekker Van Agt. Hij kreeg 37 procent van de stemmen (33 in maart) tegen Den Uyl (PvdA) 30 procent (33), Terlouw (D'66) 18 procent (17) en Wiegel (WD) 11 procent (7). De ondervraagden hadden overigens voor een grote meerderheid van overheidstaken het grootste vertrouwen in de PvdA. Alleen defensie en energie zouden volgens hen bij het CDA in de beste handen zijn, ' terwijl milieuhygiëne werd toegedacht aan D'66. vallen, inclusief de loyalisten, en samen te werken met de EVP.

Volgens Weststrate is van het CDA geen werkelijk ander beleid te verwachten. „Het CDA is op dit moment het CDA van Van Agt en het is duidelijk welke voorkeur deze heeft: voorzetting van de huidige coalitie", aldus Weststrate.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.