+ Meer informatie

Janizelski wil nu stakingsverbod

Felle verwijten aan Solidariteit

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse premier Wojciech Jaruzelski heeft vrijdag het Poolse parlement (SEJM) gevraagd om een ) opschorting van het stakingsrecht voor twee maanden. „Dit is van levensbelang voor het land en geeft ons de rust en het begin van stabiliteit, waarnaar de hele maatschappij vurig verlangt", zo zei generaal Jaruzelski in een toespraak die door de Poolse televisie werd uitgezonden.

Jaruzelski dreigde af te treden als dit en andere voorstellen niet worden aangenomen. Volgens hem deed de regering alles om de huidige politieke en economische crisis te boven te komen en in ruil daarvoor moet er in het land sociale rust heersen.

Overdreven

De generaal viel extremisten aan die volgens hem binnen de vrije vakbeweging actief waren of er nauw mee samen werkten. De reactie van Solidariteit op het politie-optreden in Bydgoszcz, afgelopen maand, stond volgens hem in geen enkele verhouding tot de ernst van de gebeurtenis. Bij het optreden werden drie leden van Solidariteit afgetuigd en de vakbond dreigde met algemene staking die nadat een waarschuwingsstakmg van vier uur had plaatsgevonden op het laatste moment wera afgdast. Solidariteit en de regering sloten een overeenkomst waarbij onder meer bestraffing van de verantwoordelijke personen voor het politie-optreden werd toegezegd.

Jaruzelski zei dat Solidariteit het land op de rand van de afgrond bad gebracht en hij vroeg zich af hoe Polen dit nog kon hebben zonder er in te storten.

Waarnemers in Warschau twijfelen er nauwelijks aan dat de SJEM de voorstellen zal goedkeuren. Naast de opschorting van het stakingsrecht omvatten deze onder meer een loonstop en de rantsoenering van graanproducten. De generaal liet zich somber uit over de economische situatie. „De binnenlandse markt is ingestort", zo zei hij, en „winkelen is een marteling. ledere dag die de crisis langer duurt raken we achterop. Wat moeten we doen om te bewerkstelligen dat een natie met 36 miljoen mensen overleeft zonder hongersnood?".

Functionarissen van de Poolse vakbond Solidariteit hebben verschillend gereageerd op het verzoek van premier Jaruzelski aan het parlement om het stakingsrecht twee maanden op te schorten.

Enkele vakbondsleiders verklaarden dat zij zich aan het verbod zullen houden, terwijl anderen zeiden dat deze maatregel erop neer zal komen dat Solidariteit voor zijn rechten moet gaan staken. Een van de functionarissen merkte op dat Sdidariteitsvoorzitter Lech Walesa herhaaldelijk heeft verklaard tegenstander te zijn van nieuwe stakingen en het overleg prefereert boven de confrontatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.