+ Meer informatie

Druk programma tijd( lens staatsbezoek

Koningin volgende week op reis

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het driedaags staatsbezoek dat koningin Beatrix en prins Claus volgende week aan België zullen brengen zal zich, evenals het bezoek aan Luxemburg van enkele weken geleden, in enigzins,,nieuwe stijl" voltrekken.

Zo zal er, naast de traditionele plichtplegingen, ook aandacht worden geschonken aan actuele onderwerpen: het koninklijk paar zal twee symposia bijwonen, één in Luik, gewijd aan stadsvernieuwing, en één in Antwerpen over de Nederlandse taal en letterkunde in de relatie tot de Belgische. De koninklijke gasten, vergezeld van ondermeer minister Wiegel, krijgen een druk programma af te werken: dinsdagmorgen zullen ze per trein aankomen op het centraal station te Bru.ssel, waar de Belgische ,,collega's", koning Boudewijn en koningin Fabiola, hen zullen verwelkomen. Het gezelschap gaat via het koninklijk paleis en het graf van de Onbekende soldaat naar het koninklijk kasteel te Laken om er het middagmaal te gebruiken, 's Middags wordt er een bezoek gebracht aan het stadhuis te Brussel waar Nederlandse kinderen hun opwachting zullen houden. Daarna biedt het Belgische koningspaar zijn Nederlandse gasten een gala-diner aan.

Gala-avond

De volgende morgen gaat het gezelschap naar het paleis der Prins-bisschoppen in Luik waar ook Boudewijns broer en diens vrouw, prins Albert en prinses Paola aanwezig zullen zijn. In deze stad worden het stadhuis, de St. Andrieskerk en een verkeersvrij winkelcentrum bezocht.

Als contra-prestatie geeft ons koninklijk paar 's avonds in de Muntschouwburg in Brussel een gala-avond waar het Nederlandse danstheater aan zal meewerken. Geen typisch Nederlandse lekkernijen deze keer, zoals in Luxemburg het geval was; wel zullen de trappen van de schouwburg met Hollandse bloemen worden versierd. Op de laatste dag krijgt Antwerpen een beurt, waar het stadhuis, het Plantin-Moretus museum (drukpersen) en het provinciepaleis worden bezocht.

In de haven ligt dan al enige dagen het nieuwe fregat Hr. Ms. Callenburgh gereed waarmee de koninklijke gasten de terugreis zullen aanvaarden. Een helikopter zal het gezelschap in de omgeving van Vlissingen oppikken en in Soesterberg afzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.