+ Meer informatie

Eén cd-rom met 25 bijbelvertalingen, plus verklaringen en naslagwerken

4 minuten leestijd

Je wrijft je ogen uit bij inet zien van de iniioudsopgave van de Online Bible op cdrom! Een keur aan Bijbelvertalingen en standaardwerken die van pas komen bij Schriftonderzoek en studie. Ook enkele juwelen van Spurgeon kom je tegen. Om tot jezelf in te keren.

Wat staat er allemaal op de Online Bible? Maar liefst 25 vertalingen van Gods Woord: de Statenvertaling, de Lutherse vertaling, de Leidse en de NBG-vertaling, een versie van de Engelse King James Bible en een exemplaar in het Duits, Frans, Grieks en Hebreeuws. Vooral wat die laatste twee talen betreft, zou het natuurlijk erg mooi zijn als je die ook daadwerkelijk beheerst. Wat is het een voorrecht als je Gods Woord in de oorspronkelijke tekst kunt en mag lezen! Er staat nog veel meer op de cdrom. De Online Bible bevat de Kanttekeningen, Rhiem's Bijbels Woordenboek, een Pericopen Concordantie, de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelberger Catechismus, de Dordtse Leerregels en de Belijdenisgeschriften. Bovendien staan er tien theologische naslagwerken op, o.a. Matthew Henry. Me dunkt dat we de Bijbeldoorvorsers van uitgeverij Importantia (Dordrecht) erkentelijk mogen zijn voor deze cd-rom. De prijs is beslist niet hoog: 75 gulden, al zijn er nog enkele bijkomende kosten (waarover straks meer). Kom met dat geld maar eens aan in een boekwinkel.

Spurgeon
Neem bijvoorbeeld Rhiem's Bijbels Woordenboek, dat eind vorige eeuw voor het eerst verscheen, 2500 bladzijden telt en een toelichting geeft op woorden uit de Statenvertaling. Op de cd-rom kun je met dit handboek prima aan de slag. De teksten waarnaar wordt verwezen, kun je gemakkelijk op het pcscherm laten verschijnen. Printen is evenmin een probleem. De toelichting op bepaalde woorden kan bovendien als tekstbestand worden opgeslagen, los van het origineel. En terwijl ik van het ene standaardwerk naar het volgende handboek ga, stuit ik op nog meer uitgaven. Er staan warempel complete boeken van Spurgeon op de Online Bijbel: "Sara en Hagar", "De Twee Verbonden" "Alles uit Genade" en "Juweeltjes". Een uur achter de computer is nu zo verstreken. Ook een deel van de Nederlandse uitgave van de Bijbelverklaring van Matthew Henry ligt binnen handbereik: de eerste boeken van het Nieuwe Testament zijn inmiddels gedigitaliseerd. Al zoekend tref ik bovendien boekwerken aan over de tempelbouw, ook heel nuttig en leerzaam. Wie deden er mee aan de tempelbouw? In welk jaar vond de herbouw ook alweer plaats? Dat soort vragen krijgen allemaal antwoord.

Spoor bijster
Overigens raak je het spoor in de Online Bijbel af en toe wel bijster. Helaas ontbreekt een duidelijke handleiding voor een optimaal gebruik van deze cdrom. Ook het installeren verloopt niet soepel; dat lukt pas na diverse pogingen. Hopelijk gaan de uitgevers er niet al te gemakkelijk vanuit dat ze hun programma's verkopen aan allround pc-gebruikers. Het zou juist fijn zijn als minder doorgewinterde belangstellenden ook de vruchten van deze cdrom konden plukken. Wel is het mooi dat de cd-rom ook in een zogenaamde Window-versie verkrijgbaar is. Begin maart komt er zelfs een complete Window-cd-rom uit met nog meer mogelijkheden. Pijnlijk is wel dat het Nederlands Bijbelgenootschap, als enige, vindt dat het recht heeft op licentie. Zijn vertaling staat immers op de cd-rom. Daar wil het NBG graag geld voor zien. Elke pc-gebruiker die de Online Bijbel koopt, moet daarom een fors bedrag neertellen, naast de 70 gulden voor de cdrom zelf In eerste instantie vroeg het NBG 125 gulden, nu neemt het inmiddels genoegen met 35 gulden. Voor dat geld krijg je een ontsluitingsdiskette, waarmee je toegang krijgt tot deze vertahng. Zelf zou ik zeggen: Neem zoveel mogelijk barrières weg om mensen in aanraking te brengen met Gods Woord. Maar goed, gelukkig is de cd-rom ook zonder deze ontsluitingsdiskette zeer goed te gebruiken. Voor de Statenvertaling hoeft in ieder geval niets extra's te worden betaald. De Online-Bible is werkelijk een cd-rom boordevol waardevolle informatie die bij het Bijbelonderzoek tot steun kan zijn. Theologen maken er graag gebruik van, onder meer ook vanwege het feit dat het Nieuwe Testament is voorzien van de zogenaamde Strong-coderingen. Deze coderingen verbinden de Griekse en Hebreeuwse woorden aan de Engelse King James Version. De Online Bible op de computer kan natuurlijk nooit uw gedrukte Bijbel vervangen, maar is wel een bijzonder effectief hulpmiddel voor gerichte bijbelstudie. Ik kan dan ook niet anders dan deze cd-rom van harte aanbevelen. Meer informatie: Uitgeverij Importantia, p/a Ceramstraat 130, 3312 SK Dordrecht, tel. 078-6316196.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.