+ Meer informatie

Libanese ministers vreedzaam bijeen

Programma voor stabilisering rond

2 minuten leestijd

BEIROET — In een zeldzaam vertoon van eenheid zijn de Libanese ministers woensdag overeengeliomen via Syrië en president Elias Sarkis te proberen de eenheid te herstellen. Zij verwierpen Amerikaanse en Franse voorstellen voor het zenden van een internationale vredesmacht om de situatie te stabiliseren in het door strijd geteisterde land.

Het zeven dagen oude bestand tussen de Syrische leden van de Arabische vredesmacht en christelijke falangisten hield woensdag stand afgezien van sporadisch vuren over en weer in Beiroet in de oostelijke stad Zahle op de weg van de hoofdstad naar Syrië.

Het kabinet van premier Tsjefik Wazzan kwam woensdagmiddag bijeen om een programma op te stellen oiji de kwetsbare veiligheidstoestand te verbeteren en stappen te gaan ondernemen voor een nationale samenwerking.

Een woordvoerder van het kabinet zei dat het programma, dat eenstemming gesteund werd door islamitische en christelijke ministers, pro-Syriërs en pro-falangisten, pleitte voor „consolidatie van het bestand, steun aan het wettige gezag van president Sarkis en uitbreiding van de contacten met de betrokken partijen, vooral het broederland Syrië, teneinde een oplossing voor de huidige crisis te bereiken".

Hulp EG
Regeringskringen zeiden dat het 17 leden tellende kabinet het er eenstemming over eens was dat de Amerikaanse en Franse plannen voor vervanging van de Syrische troepen door een VN-macht „onaanvaardbaar" waren.

De eenstemmigheid van het kabinet viel samen met verklaringen van falangistische militieleiders dat zij graag een dialoog met Syrië willen aangaan.

De Europese Gemeenschap geeft aan Libanon noodhulp tot een bedrag van ruim 800.000 gulden. De Europese commissie heeft woensdag meegedeeld, dat ze met deze gift reageert op een verzoek van het Rode Kruis, dat voor het geld medicamenten wil kopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.