+ Meer informatie

Wat is diabetes?

2 minuten leestijd

Hij heeft diabetes. Of:hij heeft suikerziekte. Of:hij heeft suiker. Wat betekent dat nu eigenlijk? Deze drie termen heten officieel:diabetes mellitus. Als je dit vertaalt, betekent het:zoete vloed. Vroeger konden de doktoren namelijk alleen diabetes constateren door de urine te proeven. En deze urine was dan zoet. Diabetes mellitus is er in twee typen. In dit vraaggesprek gaat het over type 1, ook wel de "juveniele" vorm genoemd. Dit ontstaat eigenlijk alleen bij jónge mensen. Type 2 heet ook wel "ouderdomssuiker" en komt zoals de naam al zegt meer voor bij ouderen. Bij "gezonde" mensen wordt er in de alvleesklier insuline gemaakt. Insuline zorgt dat de suiker die uit het voedsel in het lichaam komt, goed wordt verwerkt. Bij mensen met diabetes mellitus is deze insuline-productie verminderd of helemaal gestopt, waardoor de glucose (suiker) die uit het voedsel in het lichaam komt, niet goed verwerkt kan worden. Er blijft dan teveel glucose in het bloed, ën daarom gaan de nieren deze glucose uitscheiden:yandaar de "zoete vloed". Teveel glucose in het bloed leidt uiteindelijk tot de dood. Mensen met type 1 moeten dan ook insuline bijspuiten. Daardoor kunnen ze dan een vrij normaal leven leiden. Type 2 - diabeten kunnen meestal volstaan met een behandeling door een dieet of ook met tabletten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.