+ Meer informatie

Roemenië bemiddelt in USSR-Chinees geschil

GEORGE MACOVESCV IN PEKING

2 minuten leestijd

WENEN — Roemenië heeft opgeroepen tot een nieuwe vorm van „gro;tere eenheid" tussen de communistische landen om spanningen tussen Rusland en China uit de weg te ruimen. De oproep tot een nieuwe poging om de betrekkingen te verbeteren valt samen met besprekingen die de Roemeense minister van buitenlandse zaken George Macovescu in Peking voert met de Chinese leiders.

Het bezoek, Macovescu maakte een tussenstop in Moskor op zijn reis naar Peking heeft tot speculaties geleid dat Romende opnieuw bezig is te bemiddelen tussen de twee ernstig verdeelde giganten.

Het Roemeense officiële blad Scdntela schreef in een groot oommentaar dat communistisihe partijen moeten ophouden elkaar iets te verwijten of te vemoordelen en dat geschillen moeteni warden opgelost door contacten tussen partijen onderling „in geest van wederaijdse waardering en respect". Het blad kende eer toe aan Roemeense pogingen „de eenheid van de communistische en arbeiderspartijen te herstellen en te versterken", aldus bericht het persbureau Agerprs uit Boekarest.

Roemenië is het • enige lid van het zeven landen tellende Warschau-pact dat geregelde en dMdelijk vriendelijke contacten onderhoudt met China. Het heeft reeds verscheidene malen gespoogd tussen Moskou en Peking te bemiiddelen. Andere leden van het communistSsch bondgenootscrap onderhouden ook wel diplomatieke betrekkingen met de volksrepubliek, maar de, overige ooihtacten zijn uiterct koel. In tegenstelling daarmee, zo meldt Agerpres, vinden Macovescu's besprekingen in Peking plaats in een hartelijke sfeer, „in de geest van de tradionele Roemeens-Chinese betrekkingen van broerderlijke vriendschap". Beide regeringen willen hun betrekkingen uitbreiden, aldus Agerpres. Tijdens een banket in Peking afgelopeij maandag prees de Chinese minister van buitenlandse zaken Tsji Peng-fei de individualistische buitenlandse politiek van Roemenië waardoor Boekarest vaak uit de pas met Moskou loopt.

De laatste maanden zijn er tekenen geweest van een nieuwe verkoeling tussen Roemenië en de Sowjet-Unie, als gevolg van een blijkbaar sqherpe botsing tussen president Ceaueescu en de Russische leider Brezjojew tijdens een bijeenkomst in Warschau in april. De twee leiders zijn het oneens i over Russische plannen voor een internationale cammTmdstisdhe conferentie. Ceausescu vindt dat deze conferentie niet moet worden gebruikt om te pogen de dissidente mening van Peking te veroordelen. Er wordt nu een beperkte Europese conferentie voorbereid maar het is onduidelijk of Roemenië daaraan zal deelnemen. Ceausescu's weigeriing doctrines te aanvaarden dSe door Moskou zijn opgesteld heeft wellicht ook geleid tot het annuleren van een tradionele zomertop van communistische leiders op de Krim

In plaats van een gezamenlijke top heeft Breznjew Ie afgelopen week op de Krim afzonderlijke ontmoetingen gehad met de partijleiders Husak van Tsjeoro-Slowafcije en Kadasr van Hongarije. Ook de Poolse leider Gierek hield vakantie op de Krim. Of Ceausescu plannen heeft de Russische leider te bezoeken is niet bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.