+ Meer informatie

Thatcher niet bereid ands gelijk te geven

Woedende jeugd opnieuw de straat op

2 minuten leestijd

BELFAST — Voor de zevende achtereenvolgende dag kwam de woeende katholieke jeugd in de wijk Bogside in Londonderry dinsdag de traat oj> om te vechten met politie en leger. Nu na de uitspraak „misaad is misdaad" door de Britse premier Thatcher op de tv. Zij is niet beeid tot een compromis om hongerstaker Bobby Sands.

In de strijd werd niet alleen m,et steen gegooid, maar ook met zwavelLiurbommen en molotov-cocktails. wee postbestelauto's gingen in vlamlen op. De ongeregeldheden luwden om midemacht, kennelijk ingevolge een proep van de politieke vleugel van de 'a woensdag te rouwen. Vandaag zouen de twee teenagers worden begraven ie door een legervoertuig werden oodgereden. De begrafenis zou voor ieuwe spanning en botsingen kunnen >rgen. Premier Thatcher heeft sinds haar mbtsaanvaarding haar politieli geba;erd op een langzamerhand rustiger orden van Ulster. Het aantal terreülanslagen daalde en alles duidde volsns officiële meningen op' een bekoeng van de verhitte Ierse gemoederen, aarbij kwamen de talrijke successen ij de' bestrijding van de ondergrondse xirlopige Ira.

Maar in Londen is Icennelijk de heftigheid van het al eeuwen durende conflict tussen katholieken en protestanten op het groene eiland onderschat. De weken durende hongerstaking van zeven Ira-gevangenen in de Long Keshgevangenis in Belfast eind 1980 werd na tussenkomst van de katholieke kerk weliswaar beëindigd zonder dat er een "gevangene stierf, maar daarmee werd vermoedelijk reeds een nieuwe, mogelijk bloedige fase in de Ierse geschiedenis geopend.

Penibele situatie

Het gevaar van het uitbreken van geweld en reacties daarop na het elk ogenblik te verwachten overlijden van de afgevaardigde Sands heeft Londen in een uiterst penibele situatie gebracht.

Gezien Sands' slechte toestand is de tijd voor bemiddeling krap geworden. Of Londen hard blijft of toegeeft, diens hongerstaking heeft in ieder geval een onberekenbaar en gevaarlijk moment in de politiek om Ulster geschapen. Een oplossing daarvan lijkt volgens politieke waarnemers verder verwijderd dan ooit tevoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.