+ Meer informatie

Just between friends

2 minuten leestijd

Afgelopen zondag hebben we een volbloed Ierse op de koffie gehad. Samen met haar verloofde Jack, een "echte" Canadese Hollander. Susan is door het schoolbestuur aangenomen tot het einde van 't schooljaar om Foppe de gelegenheid te geven langzaamaan weer fulltime terug te keren in de school. We zijn erg dankbaar voor deze regeling en voor de vooruitgang die Foppe boekt. Hij geeft een paar uur les per morgen en voor de rest doet hij de administratie; 's middags is hij meestal thuis. Toen Foppe onze Wendy (13) een keertje vroeg of de klas hem nog wel miste, gaf ze aarzelend toe, met een ietwat schuldig gezicht: „not really, Dad." (Niet echt). Geen wonder ook, Susan is jong vlot en de leerlingen zijn allemaal gèk op haar, ook al is ze erg streng. Ze genieten van haar accent en de typische Ierse uitdrukkingen, die meestal wel uitleg nodig hebben. We troffen het dat zegeen vast werk had, omdat de Canadese regering haar werkvergunning om onduidelijke redenen niet wou verlengen. Haar lesgeven wordt dan ook gerekend als vrijwilligerswerk. Onze kinderen zaten voorbeeldig stil mee te genieten van de verhalen. Kunt u zich voorstellen, een Iers dorpsmeisje, opgegroeid in de omgeving van Belfast, waar alles tekenen vertoont van de jarenlange spanningen tussen de roomsen en de protestanten. Grote rollen prikkeldraad die de toegang versperren tot sommige buurtschapppen. Onbewoonbare binnensteden vanwege de bombardementen en overal politie, met geweer in de aanslag. Volgens Susan wen je daar toch echt aan. Het was zelfs zo, dat toen ze met Jack een winkelcentrum binnenkwam, ze automatisch haar schoudertas openhield om de inhoud te laten zien aan een hoogstverbaasde veiligheidsagent! Maar wat vooral veel indruk maakte, waren het enthousiasme, de blijdschap en dankbaarheid die dit stel uitstraalt en de afhankelijkheid waarmee ze hun trouwerij plannen op een heel krap budget. Zo ongewoon voor Canadese begrippen, waar de ouders vaak de hele trouwerij voor hun rekening nemen. Van mij mogen ze gauw nog eens komen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.