+ Meer informatie

Zwanepol

1 minuut leestijd

Het orgel van de Grote kerk te Breda is met z'n vier manualen en pedaal een imponerend instrument. Met nieuwsgierigheid namen we kennis van de verrichtingen van de wapenbroeders Frans van Tilburg en Jan Zwanepol: een cd vol eigen koraalbewerkingen van de beide heren. Hoewel ze beiden van een duidelijk romantische inslag blijk geven, is het verschil in het uiteindelijk resultaat frappant. Zwanepol speelt typisch in Asma-stijl en voelt blijkbaar niet de behoefte daar iets nieuws aan toe te voegen. Het resultaat is dat Zwa- nepols bewerkingen spoedig vervelen. De bewerkingen van Van Tilburg daar-  entegen doen soms meer aan de stijl van Bonefaas denken. Maar wat belangrijker is: Van Tilburg weet allerlei muzikale elementen in zijn bewerkingen goed te combineren en te doseren en geeft daarbij blijk van een vormbewustheid en vormbeheersing die weldadig aandoet naast de zich weinig om vorm bekommerende Zwanepol. Het hoesje van de cd bevat, naast een taalkundig zwak en inhoudelijk nietszeggend voorwoord, de dispositie van net bespeelde orgel. Enige informatie over de uitvoerenden ontbreekt, 

N.a.v. "Jan Zwanepol en Frans van Tilburg"; Grote kerk Breda; Jubal Records.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.