+ Meer informatie

Nieuwe methode om de vruchtbare dagen te bepalen

4 minuten leestijd

Elke maand vindt in het lichaam van de gezonde vrouw een wonder plaats: de eisprong. Door een zeer precies hormonaal proces, door de Schepper zo ingelegd in Zijn maaksel, vinden er allerlei voorbereidende zaken plaats, alvorens het eitje uit de eierstok springt, en haar reis begint naar de baarmoeder van de vrouw. Wanneer is een vrouw vruchtbaar en hoe is dat te bepalen?

Als er een ontmoeting plaatsheeft tussen de eicel en een zaadcel, vindt bevruchting plaats en zo kan een nieuw leven beginnen. Maar meestal gebeurt dit niet en zal de eicel tenslotte te gronde gaan, waarna het hele proces zich herhaalt, en dit elke maand weer opnieuw, ongeveer vanaf het 14e tot het 52e levensjaar van de vrouw, in totaal dus zo'n 475 maal. Wat gebeurt er nu precies? In de hersenen van de vrouw wordt het hormoon FSH (follikel-stimulerend-hormoon) gemaakt. Hierdoor begint één eicel zich te ontwikkelen in de eierstok, waar vele duizenden eicellen als het ware liggen te slapen, wachtend tot het moment dat ze gewekt worden door dit hormoon. De eicel bevindt zich in een blaasje, follikel genaamd; hier ontleent dit hormoon zijn naam aan. Ongeveer op dezelfde tijd begint het baarmoederslijmvlies, dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, wat dikker te worden. Na zo'n twee weken komt er een klein hormoonsignaaltje uit de hersenen, waarop het eitje reageert met uit het foUikelblaasje te springen. Het wordt opgevangen door het trechtertje aan het einde van de eileider, waarna de reis begint in de richting van de baarmoeder. Op dit moment stijgt ook de lichaamstemperatuur van de vrouw met ongeveer een halve graad.

Bevruchting
Nadat het eitje eruit is, gaat het blaasje zelf een hormoon produceren, progesteron geheten, dat ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies geschikt wordt om een bevrucht eitje te ontvangen. Als het eitje in de eileider op haar tocht een zaadcel van de man tegenkomt, die op eigen kracht daar naar toe is gezwommen, kan er een samensmelting plaatsvinden: nieuw leven is gevormd, en dit prille leven, gevat in een aantal cellen, zet de reis richting baarmoeder voort, alwaar een toebereid slijmvlies het makkelijk maakt om in te nestelen. Langzaam maar zeker groeit het uit totdat de baby wordt geboren. Wordt het eitje echter niet bevrucht, dan gaat het na een aantal dagen te gronde. Het blaasje waar het uit kwam houdt ook op te bestaan na zo'n twee weken, waardoor het geen hormoon meer kan maken. Daardoor raakt het baarmoederslijmvlies uitgeput, en het wordt tesamen met bloed afgestoten; de maandelijkse bloeding, of menstruatie. De temperatuur zakt weer tot de normale waarde, de hersenen van de vrouw beginnen weer met de aanmaak van het hormoon FSH, en het hele proces herhaalt zich.

De vruchtbare dagen
De vrouw is alleen vruchtbaar als er een levensvatbare eicel is. Uit het bovenstaande blijkt dat dit niet de hele maand zo is. Eigenlijk is het zo, dat op bepaalde dagen in de maand de kans op een zwangerschap groot is, op andere dagen klein, en soms is een zwangerschap onmogelijk. Om met het laatste te beginnen: tijdens de menstruatie is de vrouw onvruchtbaar en tijdens de ovulatie het meest vruchtbaar. Sommige vrouwen voelen de eisprong, en weten hoe het zit, maar voor hen die dat niet voelen, is het met wat rekenwerk ook vast te stellen: de eisprong is altijd 14 dagen vóór de te verwachten menstruatie. Omdat een zaadcel wel tot vijf dagen kan leven, maar de eicel maar 1-2 dagen leeft na de eisprong, is de vruchtbare periode van + 5 dagen vóór tot 2 dagen na de ovulatie.

Nieuwe methode
Een andere manier om hier achter te komen is de temperatuurmethode: tijdens de eisprong stijgt de temperatuur ongeveer een halve graad. Een derde manier om de vruchtbare tijd te bepalen is nieuw, maar wel gebaseerd op de rekenmethode en de temperatuurmethode: de CyclotestE. Dit is een apparaatje, ter grootte van een wekker, met een thermometer eraan bevestigd, een batterijtje erin, en een afleeslampje. In het apparaat zit een elektronisch geheugen voor de gemeten temperaturen. Door elke ochtend de temperatuur te meten, "weet" het apparaat op een gegeven moment wanneer de eisprong te verwachten is, en waarschuwt door een teken of er een kans op zwangerschap is die dag of niet. Het lijkt een aardige aanwinst, vooral voor diegenen die door natuurlijke methoden de meest vruchtbare of juist de onvruchtbare dagen willen weten en geen middelen willen gebruiken om de vruchtbaarheid van de vrouw te beïnvloeden. Het apparaatje is verkrijgbaar bij de apotheek en medische speciaalzaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.