+ Meer informatie

Bunker-winkelschip in gebruik genomen

Eigenaar: B. van Woerden C. V.

3 minuten leestijd

DRUTEN — Op 15 mei werd in Druten het nieuwe bunker-winkelschip Wotrans II van B. van Woerden officieel in gebruik genomen. De heer H. J. Geurts, i)|irgenieester van Druten, verrichtte op deze dag de eerijte officiële bunkering. DRUTEN Het nieuwe bunkerstation „Wotrans II" van B. van Woerden ligt aan de Waal, ter hoogte van Druten.

r^Dit vierde bunker-winkel^hip van B. van Woerden CV. fe het meest moderne in zijn Soort. Het is d.m.v. computers yplledig geautomatiseerd en voldoet aan de hoogste milieu- en wiligheidseisen. Daartoe is o.a. ëen kofferdam aan de aanvaarzijde over de gehele lengterichting aangebracht.

Het bevoorradingsschip voor de binnenscheepvaart, een gezamenlijk ontwerp en produkt van Scheepsbouwmaatschappij De Hoop Hardinxveld B.V. en B. van Woerden, biedt werkgelegenheid aan ongeveer 10 personen. De Wotrans II heeft een lengte van 80 meter, een breedte van 10 meter, een diepgang van 2,75 meter en een laadvermogen van 1357 ton.

Eerste schip

De Wotrans II is het eerste schip dat van de nieuwe helling van Scheepsbouwmaatschappij De Hoop Hardinxveld op 12 februari jl. in Hardinxveld Giessendam van stapel is gelopen.

74. De wacht hoorde In de nacht een motor tuffen. Het waa te donker om te onderscheiden wat voor boot het was, maar het geklop naderde de haven. Alarml De stoomfluit gierde en de jongens vlogen uit hun bedden naar de schuilplaatsen. Het bleek een bootje van de Zulderzeewerken te zijn. In een andere nacht werden zwarte schaduwen op de Lemsterdijk gezien: tien, twaalf achter elkaar. Dit kon niet anders zijn dan een patrouille Duitsers. Weer loeide de fluit van de posthoot over het elland en raakte heel tlrk üi opschudding. Op het lawaai der fluit stonden de schaduwen stil en daarna volgde, als was het een antwoord, een langgerekt en klageUjk geloei. Een koppel jongvee, grazend op de Friese dijk, had een open hek gevonden en een nachtelijke wandeling naar Urk gemaakt. Na zulk een nacht heeft ieder schik, maar als een volgende maal de flvdt weer loeit, verspreidt ze opnieuw dezelfde schrik. De wachtdienst helpt uitmuntend om de jongens uit de banden van de Duitsers te houden, maar voor de rust op het eiland is hij niet bevorderlijk. Als gejaagde herten voelen de jongens zich, wanneer ze telkens uit him bed gedreven worden door de schelle roep van de stoomfluit, en moeders en meisjes krijgen het met de zenuwen te kwaad. Evert en de andere jongens, -die op de botters varen, hebben van dat nachtelijk alarm, 't zij loos of echt, niet zoveel last. Zij zijn bijna de hele week op zee, daar voelen zij zich veilig. Op een dag als er verscheidene Urker botters te Enkhuizen Uggen, komen er Duitsers op de vloot. Evert ziet boe twee agenten aan boord stappen bij Wakker van de U.E. 106. HjJ kijkt kalm en vermaakt toe. De heren vangen weer eens bot. Net een kwartier geleden heeft Wakker zijn laatste zakje aan een burger afgegeven. Voor een onderzoek op de U.E. 194 hoeft Evert ook geen angst te hebben. Hier vinden ze evenmin een palinkje. De vloot is los. Maar het gaat anders toe dan Uj gedacht heeft. Jochem Wakker wordt door een van de Duitsers stijf aangesproken, ziet Evert. Zijn makker kruipt tn het vooronder en komt een ogenblik daarna terug met een papier, dat hij de Duitser overreikt. Die vouwt bet open en houdt het tegen het licht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.