+ Meer informatie

Kabinet omarmt identificatieplichtvoorstel

Jaarlijks 200 miljoen gulden extra beschikbaar voor terrorismebestrijding

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet heeft het voorstel overgenomen van minister Korthals van Justitie om in het kader van terrorismebestrijding de identificatieplicht beperkt uit te breiden. Tot en met 2006 trekt het kabinet jaarlijks 200 miljoen extra uit om aanslagen door extremisten te voorkomen.

Dat deelde premier Kok gisteren mee tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad. Aanstaande maandag gaat er een nota over de identificatieplicht naar de Tweede Kamer. Een algemene identificatieplicht levert volgens de minister-president geen bijdrage aan de bestrijding van het internationaal terrorisme. In de Tweede Kamer zijn CDA en VVD voor zo'n plicht.

De regering stelt de Tweede Kamer nu voor een beperkte identificatie mogelijk te maken in gebieden waar een concrete terroristische aanslag dreigt. De officier van justitie moet zo'n gebied aanwijzen. De politie mag dan iedereen die zich niet kan legitimeren oppakken. Korthals zei gisteren in een korte toelichting dat het voor burgers vrijwel onmogelijk is om van tevoren te weten in welk gebied de identificatieplicht van kracht zal zijn. Als voorbeeld van zo'n moment dat er een aanslag dreigt, noemde de bewindsman gisteren de mogelijke aanslagen op de tunnels in de Randstad eind september.

Actieplan

Gisteren stuurde het kabinet ook de eerste voortgangsrapportage van het actieplan terrorismebestrijding en veiligheid naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat de overheid tot en met 2006 zo'n 1 miljard gulden uittrekt om terrorisme te bestrijden. Dat is jaarlijks ongeveer 200 miljoen gulden. Het geld is bestemd voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten, extra opsporingscapaciteit voor de politie, extra veiligheidsmaatregelen, de productie van vaccins in verband met bioterrorisme, maatregelen om witwaspraktijken door terroristische organisaties te voorkomen en voor beveiliging van luchthavens.

De ministers De Vries van Binnenlandse Zaken en Korthals van Justitie benadrukten gisteren dat burgers op geen enkele manier in paniek hoeven te raken. "Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat er ook in Nederland bioterroristische aanslagen zullen plaatsvinden", aldus De Vries. De overheid doet er alles aan om de "malloten" die vorige week poederbrieven verstuurden op te sporen en te berechten.

Minister Borst zei dat Nederland zich in een gunstige situatie bevindt voor bescherming tegen bioterrorisme. Er zijn op dit moment voldoende vaccins tegen miltvuur en pokken. Zonodig kan het RIVM er snel beschermende stoffen bijmaken.

Korthals kondigde gisteren aan dat hij de strafmaat voor het lidmaatschap van en het leidinggeven aan een terroristische organisatie sterk wil verhogen. Op dit moment is daarvoor geen aparte bepaling in het Wetboek van Strafrecht opgenomen. Het valt onder de bepaling over het lidmaatschap van en leidinggeven aan een criminele organisatie. Daarop staat een maximumstraf van vier en zes jaar. Voor terroristen wil Korthals naar twaalf en twintig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.