+ Meer informatie

„Verzoener" Bakatin nieuwe chef KGB

Gedrongen ingenieur echte apparatsjik

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De 53-jarige Vadim Bakatin, die gisteren is benoemd tot hoofd van de Sowjet-staatsveiligheidsdienst KGB, is volgens waarnemers een steunpilaar van Michail Gorbatsjovs hervormingsbeleid. Zelf zegt hij links en rechts te willen verzoenen om extremisme en confrontatie te voorkomen.

De Russische ingenieur, naar eigen zeggen een „radicale centrist", werd in december vorig jaar door Gorbatsjov vervangen als minister van binnenlandse zaken, nadat conservatieve krachten hem ervan beschuldigden te laks te hebben gehandeld bij etnische conflicten. Bakatins plaats werd ingenomen door de havik Bons Pugo, een van de leiders van de mislukte coup. die zich van het leven beroofde om aan arrestatie te ontkomen.

Als doekje voor bloeden nam Gorbatsjov Bakatin in maart dit jaar op in diens adviesorgaan, de Nationale veiligheidsraad. Bakatin verklaarde geen wrok te koesteren tegen Gorbatsjov wegens zijn vervanging. „Maar ik was er wel bedroefd over. Ik vond dat ik niet voldoende had gedaan. Ik had een structuur willen opzetten waarbij de wet boven de ideologie zou komen te staan", verklaarde hij later.

Bakatin. een gedrongen man met een scherpe tong. stelde zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van juni in de Russische republiek, waarbij hij het aflegde tegen Boris Jeltsin. Hij voerde campagne met een programma gebaseerd op gezond verstand en de noodzaak tot verzoening. Hij schilderde zichzelf af als een eerlijke patriot die de republiek Rusland wil redden van extremisme en confrontatie. Foto EPA

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.