+ Meer informatie

„Bevrijde honden erg verwaarloosd"

2 minuten leestijd

UTRECHT - De 23 honden die het Dierenbevrijdingsfront in december bevrijdde uit het dierenlaboratorium van de Medische Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, De Groeve in Zuidlaren, waren erg verwaarloosd.

Het Dierenbevrijdingsfront heeft gisteren verklaard dat de acht grotere honden sterk ondervoed waren, terwijl de vijftien Beagles expres op een overgewicht gebracht waren. „Bewust vetgemest in het belang van het onderzoek", aldus het 'Dierenbevrijdingsfront.

Het front deed in de nacht van 19 op 20 december een inval in het dierenlaboratorium, omdat bronnen binnen de universiteit gemeld hadden ' dat de honden zich in een erbarmelijke situatie bevonden.

Volgens de actiegroep hebben dierenartsen vastgesteld dat de acht grote honden tien tot twaalf kilo te licht . waren. In dezelfde verklaring zegt het Dierenbevrijdingsfront dat bij een aantal honden kankergezwellen en hartafwijkingen zijn vastgesteld en . dat de verzorging ernstig te wensen heeft overgelaten. „Alle honden had- i den oormijt, ernstig tandsteen, eczeem aan de voetkussens en de eigen ; ontlasting zat vastgekleefd aan hun vacht". . De adjunct-directeur van het dierenlaboratorium, drs. A. B. M. Van der Steen, zegt in eén reactie dat de,i honden goed verzorgd werden. De . beschuldigingen over oormijt en eczeem noemt hij relatieve begrippen: „Als je maar lang genoeg zoekt, kun je bij iedere hond oormijt vinden en voeteczeem hoeft helemaal geen problemen op te leveren voor honden". 5 Van der Steen heeft nooit ontkend dat een deel van de proefdieren af- . komstig is van particulieren: „De Be- | agles kopen wij van proefdierfokkers, de andere honden van een handelaar die daarvoor vergunningen heeft. Die laatste kan zijn honden alleen maar 8 via particulieren betrekken".

Volgens directeur H. Dikken vans» de centrale dienst proefdieren van de'j Rijksuniversiteit Groningen is het o medisch-wetenschappelijk onderzoek,., naar bepaalde vormen van kanker ze-J, ker vier jaar achterop geraakt door* de diefstal van 23 honden uit het ' proefdierenverblijf van de universiteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.