+ Meer informatie

NIETS GELEERD

2 minuten leestijd

Het kabinet-Den Uyl is wel gevallen over de grondpolitiek, maar in wezen waren het de constructiefouten bij de kabinetsformatie en de snel verslechterende verhouding tussen de progressieve ministers en hun KVP-collega's, die aan het bestaan van het kabinet voortijdig een einde maakten.

Na de val is echter zowel van de zijde van de PvdA als van het CDA (vooral uit de hoek van de AR) de breuk tussen de coalitiepartners niet als onherroepelijk voorgesteld. Volgens sommigen was het veeleer een bedrijfsongeval dat elk kabinet kan overkomen. Vernieuwde samenwerking van CDA en PvdA na de verkiezingen was dan ook niet a priori uitgesloten.

De progressieven hebben echter ondanks de val van het kabinet nog niets van hun arrogantie verloren. Zij blazen nog even hoog van de toren als voorheen.

Het partijbestuur van de PvdA heeft immers besloten om over de vier kardinale punten teksten te formuleren, waarover met het CDA niet onderhandeld kan worden. De christendemocraten hebben die teksten over de grondpolitiek, de vermogensaanwasdeling, de ondernemingsraden en de investeringsrekening, zonder meer te accepteren. Voor hen is het slikken of stikken.

Kruisinga heeft op dit linkse dictaat meteen al negatief gereageerd. Hij deed dit als fungerend voorzitter van de officieel nog niet bestaande CDA-fractie. Dat Kruisinga niets voelt voor de vorming van een tweede kabinet-Den Uyl is algemeen bekend.

Maar Kruisinga is het CDA nog niet, ook al is hij dit moment (bij toerbeurt) fractievoorzitter. Invloedrijke antirevolutionairen als Aantjes en Boersma denken over de regeringssamenwerking met de PvdA heel anders. Boersma sprak deze week in Dordrecht als zijn mening uit dat het CDA ondanks de kabinetscrisis moet proberen met de PvdA verder te bouwen.

Zo blijkt dat beide partijen uit de afgelopen vier jaar niets geleerd hebben. De progressieven stellen zich nog even arrogant op en de christendemocraten (althans een belangrijk deel van hen) is nog steeds bereid om onder dat rode juk door te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.