+ Meer informatie

Alkmaarder kaasmarkt en Broeker veiling

Terdege-dagtocht naar Noord-Holland

4 minuten leestijd

De Alkmaarder kaasmarkt; iedereen kent deze toeristentrekker-bijuitstek en weet van foto's hoe het gaat. Maar er zelf geweest?... Ook de Broeker veiling is het bezoeken waard. Hier kunt u zelf een bloemkool of kist appels mijnen. Terdege naar Noord-Holland.

Via tal van mooie plaatsen als Aerdenhout, Haarlem en Heiloo glijdt het Hollandse landschap aan ons voorbij. In Alkmaar gaan we de kaasmarkt bekijken die toeristen uit de hele wereld trekt. De rijke panden, de mooie gevels en de gezellige grachten tonen nog steeds het vakmanschap uit vervlogen dagen. Aan de voet van het monumentale Waaggebouw wordt al vier eeuwen lang op historische wijze Goudse en Edammer kaas verhandeld. Voor een belangrijk deel speelt de handel zich buiten op het plein af. Alleen het wegen en de administratie hebben plaats in het Waaggebouw. ledere vrijdag wordt ruim 30.000 kilo kaas aangevoerd. > Deze wordt door een zestal "zetters" netjes opgestapeld. Soms gaat er wat mis... In het verleden werkten er wel dertig zetters op de kaasmarkt. Als de bel gaat komen de kaasdragers in actie. Ze zijn verdeeld in groepjes, die vroeger "vemen" genoemd werden. Iedere groep dragers, herkenbaar aan zijn eigen kleur, transporteert zijn partij kaas op de houten draagberrie naar een van de weegschalen. De oudste kaasdrager van iedere groep is de "tasman". Hij verleent assistentie bij het wegen van de opgetaste draagberrie en is tevens verantwoordelijk voor een snelle verwerking van de partij die zijn groep aanvoert. De reglementen van het kaasdragersgilde zijn in de loop van vier eeuwen natuurlijk aangepast, maar gelden nog steeds als streng. Er staan flinke straffen op overtreding van de regels, zoals berisping, boetes, schorsing en zelfs ontslag. Ouderwets handjeklap bezegelt het loven en bieden. De kaasmarkt van Alkmaar is dus niet alleen een toeristenshow, maar een traditioneel gebeuren met een economische functie.

Groenteveiling
Handelen zit ons Nederlanders kennelijk in het bloed. Want even ten noorden van Alkmaar, in Broek op Langedijk, staat de oudste groenteveiling ter wereld. We gaan terug naar 29 juli 1887. Op die dag vaart Dirk Jongerling naar de Bakkersbrug om zijn bloemkolen te verkopen. De kolen van Jongerling zien er appetijtelijk uit. Vrijwel alle schippers zien er "brood" in. De tuinder vraagt zich af wie hem de beste prijs zal leveren, waarop schipper Dirkmaat zegt: ,Je moete je bloemkool veilen, dan kroige je d'r voor wat ze waard is." Het eerste "mijn" werd geroepen en de eerste veiling bij afslag was een feit. Bijna honderd jaar werd in Broek op Langedijk groente en fruit gewogen en geveild. Toen steeds meer tuinders hun schepen inruilden voor vrachtwagens en verkavelingen op grote schaal plaats hadden, betekende dit het einde voor de veiling in Broek op Langedijk. Dankzij de inspanning van een aantal inwoners van Langedijk is de veiling behouden gebleven, maar nu als museum. Tot op de dag van vandaag kan iedereen via de originele veilklok zijn eigen bloemkool of piepers kopen. Het museum biedt tal van attracties. Een rondvaart, in het spoor van de tuinders, met de Langedijker schuit door het Rijk der Duizend Eilanden bijvoorbeeld. Er zijn demonstraties over het ontwerpen van Westfriese klederdracht. Bovendien hebben het hele jaar door tal van bijzondere activiteiten plaats zoals palingroken, kralen breien en bloemenshows.

Schuilkerk
We rijden nu zuidwaarts naar Haarlem. Aan de Peuzelaarsteeg vinden we de historische Schuilkerk uit 1683 van de Doopsgezinde gemeente. In de loop der jaren onderging het interieur van de kerk verschillende veranderingen. De huidige preekstoel dateert van het einde van de 19e eeuw. In 1771 werd voor het eerst een orgel in de kerk geplaatst door de Utrechtse orgelbouwer Batz. In 1883 is dit vervangen door een Flaes-orgel. Het huidige orgel uit 1969 is gebouwd door Ahrend en Brunzema en werd in 1988 door de heer Ahrend nogmaals aangepast. Wilt u in een gezellige sfeer eens een kijkje nemen in Noord-Holland? Dan kunt u op 16 september mee met de Terdege-dagtocht. Meer informatie vindt u hiernaast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.