+ Meer informatie

Nunspeet wil toch uitbreiding De Kril

2 minuten leestijd

NUNSPEET/ELSPEET - Het gemeentebestuur van Nunspeet tekent beroep aan tegen het besluit van GS om goedkeuring te onthouden aan de uitbreiding van de stortplaats De Kril aan de Heetkamp in Elspeet. GS zijn van mening dat het storten moet worden beëindigd. Zij verwijzen daarbij naar het provinciaal afvalstoffenplan 1987-1991.

GS gaan slechts akkoord met een uitbreiding van 1,5 hectare om voldoende zand te verkrijgen voor de eindafwerking (het afdekken met gebiedseigen materiaal) van de totale vuilstortplaats. De 1,5 hectare is volgens GS voldoende om de vuilverwerking voor Nunspeet en Elburg voorlopig veilig te stellen. De gemeente Nunspeet wil echter een uitbreiding van 3,5 hectare en een extra toegangsweg vanaf de Uddelerweg.

De Kril is sinds 1966 in gebruik. Tot 1982 was de exploitatie in partilanden van De Koekoek zijn bang dat de verschillen die er nu al zijn ten opzichte van de andere gebieden, snel groter zullen worden.

Het waterschap is van plan de verhoging over enkele jaren uit te smeren. „Het is heel normaal dat ingelanden van lager gelegen gebieden meer betalen dan bewoners van hoger land", aldus waterschapssecretaris Rumph. culiere handen. De gemeente controleerde slechts oppervlakkig en de verwerking van de afvalstoffen vond plaats op een wijze die toen gebruikelijk was. Dat betekende onder meer dat de herkomst van de afvalstoffen niet werd geregistreerd.

Op 1 januari 1982 nam de gemeente de exploitatie over en tot 1 april 1986 was Nunspeet de enige gemeente die de afvalstoffen op De Kril verwerkte.

Vanaf 1986 accepteert De Kril ook afval van Elburg. De acceptatie en verwerking vinden tegenwoordig plaats volgens de richtlijnen van de afvalstoffenwetvergunning. Sinds 1987 controleren drie peilbuizen de kwaliteit van het grondwater. De metingen geven aan dat de gestelde waarden niet worden overschreden, hoewel soms van een lichte verontreiniging sprake is. Er is echter geen dringende noodzaak om tot sanering van De Kril over te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.