+ Meer informatie

BEGIN

2 minuten leestijd

In de westerse wereld is felle verontwaardiging ontstaan over de harde uitlatingen die de Israëlische premier Begin over de Westduitse bondskanselier Schmidt heeft gedaan. Begin verweet hem dat hij hebzuchtig en schijnheilig zou zijn, terwijl hij in niet mis te verstane bewoordingen enkele episoden uit het oorlogsverleden van Schmidt in de openbaarheid bracht.

Prompt is iedereen over Begin heen gerold en blijft er geen goed woord meer voor hem over. Hem wordt grofheid en onvoorzichtigheid verweten, terwijl anderen het weer hoogst onverstandig vinden. Met zijn woorden kan hij immers slechts bereiken, dat de wereld zich nog meer van Israël afkeert, dan nu reeds het geval is.

Men kan zich inderdaad afvragen of de scherpe uitval van Begin aan het adres van Schmidt verstandig was. Er waren echter wel redenen voor. Door het initiatief van de Europese regeringsleiders dreigt Israël steeds meer in het isolement terecht te komen. Het "vreedzaam samenleven", een term uit de communistische ideologie zo graag door Europa gebruikt heeft nu reeds voor Israël kwalijke gevolgen. Ernontstaan nauwe banden tussen Bonn en Parijs met Saoedi-Arabië, die op den duur, en dat zal helemaal niet zo lang duren, een levensgevaarlijke bedreiging voor Israël vormen. De dollars en de olie, die de Arabieren in handen en in hun grond hebben vormen immers de levensaders voor de westelijke economieën. En wanneer een dergelijk front zich dan aftekent, kunnen wij begrijpen, dat wanneer Bonn erkent dat het een morele verplichting tegenover de Palestijnen heeft, Begin zijn mond open doet en uitlatingen van Schmidt aan de kaak stelt.

Het argument of dat verstandig is, weegt in een dergelijke situatie niet meer. Trouwens, wanneer Begin altijd verstandig had gehandeld, dan was hij nooit met blote handen de Engelse bezettingsmacht van het toenmalige Palestina te lijf gegaan en was er nooit sprake geweest van een staat Israël.

Nee, wie zich niet uitsluitend door belangen laat leiden, maar onderkent wat hier aan de hand is, komt tot een heel wat gematigder oordeel, dan vandaag rondgebazuind wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.