+ Meer informatie

Obstakels

1 minuut leestijd

Cinquera ligt in de bergen, 65 km ten noordoosten van San Salvador. De rit er heen is een beproeving. De eerste 58 km zijn gemakkelijk, de laatste 7 kunnen dodelijk zijn. De guerrillastrijders zijn sinds december in stelling in de schilderachtige bergen rond het dorp. De dorpelingen noemen hen de „fuerzas subversivas", of wel de revolutionaire troepen. Zo worden zij ook genoemd door de door de VS gesteunde regering en door de militairen.

Hoe dichter men het dorp nadert hoe meer obstakels men tegenkomt: barricades van rotsen, omgehakte bomen, neergehaalde elektriciteitsmasten, loopgraven van zo'n 2 meter diep en 4,5 meter breed en zelfs een mijnenveld. De oorlog is hier de schuld van. Boeren, die op de velden bezig waren, vluchtten het dorp in toen de gevechten begonnen, waardoor de bevolking hier is toegenomen van 200 tot meer d^n 1.000 mensen. Sommige boeren zijn opgenomen door de 30 in Cinquera wonende families. Anderen slapen op de trappen van de kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.