+ Meer informatie

Ander verdacht van moord op scholier

Behandeling in hoger beroep

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In hoger beroep heeft mr. G. Spong, de advocaat van de 22-jarige plantsoenarbeider Harke de J. uit Den Haag, dinsdagmorgen voor het Haagse gerechtshof vastgehouden aan zijn verdenking dat niet zijn cliënt, maar de Haagse portier Koos H. eventueel de moord heeft gepleegd op de 7-jarlge Haagse scholier Maitrle Koeldiep.

Harke de J. is op 17 februari door de Haagse rechtbank veroordeeld tot onvoorwaardelijke terbeschikkingstelling van de regering (TBR), voor de moord op de scholier. De raadsman eiste dinsdagmorgen vrijspraak voor Harke. De procureur-generaal van het hof hield vast aan het vonnis van de rechtbank en vroeg de president om bevestiging daarvan.

Maitrie werd vorig jaar op 27 juni door messteken en wurging om het leven gebracht en de volgende dag in de duinen bij de Haagse Kwartellaan gevonden. Mr. Spong had bij de eerste behandeling van het hoger beroep de eventuele betrokkenheid van Koos H. gemeld. Koos is de middag van de moord omstreeks half vijf officieel vrijgelaten uit het huis van bewaring in Scheveningen, maar volgens de raadsman waarschijnlijk eerder vrijgelaten.

Hij zat daar op verdenking van meer moorden op meisjes. De behandeling in hoger beroep is daarop aangehouden, en ondertussen heeft de recherche onderzocht of het inderdaad mogelijk is geweest dat Koos eerder die middag — Maitrie verdween namelijk om half twee — illegaal uit het huis van bewaring is weggeweest.

Verdenking

Dat onderzoek wees uit, zo meldde de president van de rechtbank dinsdagmorgen, dat er geen aanwijzing is gevonden dat Koos voor half vijf op de middag van de 27ste juni het huis van bewaring verlaten heeft. Mr. Spong hield echter toch vast aan zijn verdenking. Hij deed dat onder meer op grond van belastende verklaringen, die een Haagse onderwereldfiguur met de naam Freddie heeft afgelegd in het nadeel van Koos.

Volgens Freddie zou Koos H. wel het huis van bewaring eerder op de middag zijn uitgekomen door een bewaarder om te kopen. Daarna zou hij op de fiets naar de stad zijn gereden en daar een bivakmuts en een heggeschaar hebben gekocht. Daarop zou dan Koos met een auto naar de duinen zijn gereden en het meisje hebben vermoord. Dit verhaal dat door de procureur-generaal als „fantastisch" werd bestempeld, is door de directeur van het huis van bewaring tegengesproken.

Bovendien is door de recherche niets van dit alles gebleken uit de administratie van het huis van bewaring. Mr. Spong vond dat er zoveel ruimte was voor twijfel, ook in verband met een verklaring van de vriendin van Koos H. dat zijn cliënt Harke vrijgesproken zou moeten worden. De president van het Haags gerechtshof doet op 9 juni uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.