+ Meer informatie

Felle Sovjet-aanval op leiders in Polen

Hardste verwijten tot nu toe

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Russische media hebben maandag de felste aanval tot nu toe gelanceerd op de Poolse communistische partij met de suggestie dat deze wordt ondermijnd door „revisionisten" en dat ze gevaar loopt de controle over de gebeurtenissen te verliezen.

Het officiële persbureau TASS citeerde maandag een communist van de afdeling Katowice die de partij verweet in twee kampen te zijn uiteengevallen en geen strategie te bezitten om de problemen van het land te overwinnen.

Het feit dat de Russische televisie het TASS-bericht overnam wijst duidelijk op vrees in het Kremlin dat de Poolse leiders niet in staat of zelfs onwillig zijn weerstand te bieden aan verdere hervormingseisen.

TASS citeert een partijlid uit Katowice, S. Owczar, die op een bijeenkomst van zijn partijafdeling verklaarde dat het onlangs gepubliceerde programma van de partij in zijn analyse van de problemen van het land in strijd is met de marxistisch-leninistische doctrine. Het was voor het eerst dat in de Russische media melding wordt gemaakt van het document, waarin hervormingsvoorstellen worden geformuleerd die op het congres in juli zullen worden besproken.

Sprekers op de vergaBering in Katowice verklaarden dat „de partij niet het morele recht heeft in het programma een formulering op te nemen die de rol van de partij reduceert tot het alleen nog maar dienen van de werkende klasse." TASS citeert deelnmners aan de vergadering die zouden hebben gezegd dat aanvaarding van de programprincipes de partij van haar leidende rol beroven. De communist Owczar verklaarde dat er gevaar bestaat dat Polen „het stadium bereikt waar gedachten van revisionisten en opportunisten zich nestelen in het bewustzijn van de mensen", aldus TASS. De beschuldiging van revisionisme, afwijking van de orthodoxe Sovjet-opvatting van het communisme, is de afgelopen maand regel

Politievakbond

Afgevaardigden van de politie uit geheel Polen hebben maandag in Warschau een eigen, zelfstandige vakbond van politieagenten opgericht. In OostPolen hebben onbekenden twee Russische monumenten beklad, terwijl de plaatselijke afdeUng van „Solidariteit" in het noordelijke Bydgoszcz met een waarschuwingsstaking heeft gedreigd. De nieuwe vakbond van politiemensen heeft in zijn programma staan dat hij het vertrouwen tussen de politie en het volk wil herstellen, het socialisme wil verdedigen en de leidende rol van de PVAP, de Poolse variant van een communistische partij, wil versterken.

De voorlichtingsafdeling van de vrije vakcentrale „Solidariteit" in Warschau hekelde een vorige week in Katowice (Zuidwest-Polen) in omloop gebracht docimient als een uitnodiging aan Moskou om in Polen orde op zaken te stellen. Dat document stelde dat de revisionisten de overhand hebbeii gekregen in de leiding van de PVAP, dat „Solidariteit" een dubbele autoriteit heeft doen ontstaan, dat de PVAP het land niet meer in de macht heeft en dat er een reëel gevaar bestaat voor een contra-revolutie.

De Warschause afdeling trok een parallel met Boedapest-1956 en Praag1968, zeggend dat „Moskou niet meer nodig heeft dan een officieel Pools document, waarin staat dat de revisionisten het in de partij voor het zeggen hebben en dat Polen in de macht is van agenten van het imperialisme." Een van de taaiste leden van het politburo, Stefan Olszovski, nam zondag duide-, lijk afstand van het document van Katowice. Hij noemde het „dogmatisch."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.