+ Meer informatie

Hongerstaker in Lagerhuis gekozen

1 minuut leestijd

BELFAST — De 27.jarige Bobby Sands, een lid van de voorlopige vleugel van de IRA (het Ierse Republikeinse Leger) die in de Maze-gevangenis bij Belfast zit en al 41 dagen in hongerstaking is, is vrijdag tot afgevaardigde in het Britse Lagerhuis te Londen gekozen.

Hij vertegenwoordigt het kiesdistrict Fermanagh en South TVrone in Noord-Ierland. Sands kreeg 30.492 stemmen en zijn rivaal Harry West, de kandidaat van de Protestantse Unionisten 29.046 stemmen. '

Sands zal zijn zetel in het Lagerhuis ongetwijfeld niet kunnen innemen. Een wet uit 1975 verbiedt dit in verband met zijn lange gevangenisstraf. Hij moet namelijk 14 jaar uitzitten wegens verboden wapenbezit.

De verkiezing van Sands betekent een grote propaganda-overwinning voor de IRA. De overwinning van Sands, aldus politieke waarnemers, toont aan dat hongerstakers op sympathie en steun kunnen rekenen van een zeer groot deel van de R.K. gemeenschap in Noord-Ierland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.